1 av 2
Anna-Lena Wallin säljer stugbäddar som en dans sedan snön och kylan kom över landet. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Bo nära skidbackarna är viktigt för många som allt tidigare bokar för att få en veckas skidåkning. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Stor efterfrågan på stugor sedan snön kom

1:32 min

Med snö och kyla över södra Sverige och Mälardalen har också stugbokningarna vid länets skidanläggningar tagit rejäl fart.

Sportlovsveckan, vecka 9, över Gästrikland och Stockholmsområdet drar mycket folk till skidbackar och spår.

Anna-Lena Wallin, Destination Järvsö med 1000 bäddar en av dom som tar emot mängder av förfrågningar om stugor inför kommande sportlov.

– Det börjar bli helt fullbokat av det vi förmeldnar, säger hon.

Drygt 1000 bäddar hyrs ut genom Desitnation Järvsö. Folk söker sig så nära skidbackarna som möjligt, och då är det dyrare. Vecka 9 kostar en stor stuga upp drygt 18000 och en mindre ca 6000 kr.

– Jag har haft bokningar tidigare, men sedan har folk haft is i magen och avvaktat mer i väntan på snö och kylan, att vintern skulle komma.

– Så fort det var vitt på träden och vi kunde meddela att man hade påbörjat snöläggning i högre takt så märker man att folk vågar boka, säger Anna-Lena Wallin.

Nytt är intresset långfärdsskridsko till Orbaden på Ljusnan som alternativ till skidor.

– Det är en otrolig möjlighet. Ljusnan har varit i stort sett outnyttjadm, förutom några skooteråkare och motionärer. Turististiskt sett har den varit outnyttjad, säger Anna-Lena Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista