Michael Lindberg, säkerhetsansvarig i Söderhamns kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Söderhamn saknar handlingsplan för våld mot politiker

Michael Lindberg: Jag kan bara beklaga
1:31 min

Det är inte ovanligt att politiker hotas när det fattas beslut om neddragningar. Ändå saknar mer än hälften av Sveriges kommuner och landsting en handlingsplan för att förebygga våld och hot mot politiker.

62 procent av landets kommuner och landsting saknar en handlingsplan för att förebygga våld och hot mot förtroendevalda politiker, visar en kartläggning som Sveriges kommuner och Landsting, SKL, har gjort.

En kommun som saknar en handlingsplan är Söderhamn där Michael Lindberg är säkerhetsansvarig.

– Jag kan ju bara beklaga att det är på det sättet, naturligtvis ska vi ha en sådan. Men jag vill poängtera, trots avsaknad av en handlingsplan betyder det inte att vi inte jobbar med säkerhetsfrågor för våra förtroendevalda och tjänstemän, säger han.

I Gävleborgs län har både kommunpolitiker och landstingspolitiker utsatts för hot.

Vid ett landstingsmöte för 13 år sen fick hela salen utrymmas efter bombhot. Och för två år sen när politikerna i Bollnäs skulle fatta beslut om byskolorna i Segersta och Västansjö hotades en politiker till livet.

Michael Lindberg som började som säkerhetsansvarig i Söderhamn för två år sedan känner inte till att någon politiker där utsatts för liknande hot.

– Däremot förekommer det saker som kan upplevas som obehagliga och där har jag varit inkopplad och diskuterat om vi ska göra något eller inte. Men inte självklara hot där man ser att det är ett brott begånget.

Är det inte viktigt att det finns en handlingsplan för hur man ska agera? För man kan ju vara orädd som person men det kan ju vara allvar bakom hoten för det. 

– Det är klart det ska finnas en handlingsplan! Det är bara beklagligt att det inte finns en i kommunen just nu, säger Micael Lindberg.

I dag presenterar Stiftelsen Tryggare Sverige en kartläggning av beredskapen i kommuner och landsting när det gäller att förebygga respektive hantera våld och hot mot förtroendevalda.

Kartläggningen har genomförts på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och syftar till att ta del av erfarenheter och arbetssätt när det gäller våld och hot mot förtroendevalda.

Stiftelsen Tryggare Sverige menar att denna typ av brottslighet är ett demokratiskt problem som kan leda till att förtroendevalda tvekar inför beslut,  hoppar av sina uppdrag eller väljer att inte engagera sig i politiska frågor.

Det finns också farhågor för att våld och hot mot förtroendevalda kommer att öka under supervalåret 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".