En fransk läkare tar bort ett bröstimplantat tillverkat av företaget PIP. Foto: Sebastien Nogier/TT

Den första kliniken stämd för farliga bröstimplantat

1:42 min

De första rättsprocesserna har nu inletts i Sverige efter skandalen med de franska bröstimplantaten av märket PIP som innehöll industrisilikon.

Har du erfarenhet av detta? Kontakta gärna vår publikredaktör Joacim Lindwall eller kommentera här nedan.

Två kvinnor har stämt en klinik i Göteborg sedan de fått implantat av märket PIP.

Men om det kommer att ske någon stämning mot Estetisk Kirurgi i Ockelbo, som också har opererat in implantat av märket PIP, är oklart, säger Lars-Åke Jonsson som företräder de bägge kvinnorna som stämt Göteborgs-kliniken.

– Jag känner till kliniken, men jag vill inte svara dig ja eller nej på den här frågan. Jag kan inte lämna ut några uppgifter om mina klienter eller mina motparter utan det får bli först vid en eventuell stämningsansökan i tingsrätt, säger Lars-Åke Jonsson som jobbar som jurist på advokatbyrån Medical Law, som har specialiserat sig på den här typen av frågor.

Det var i mars 2010 som Läkemedelsverket beslutade om att de franska PIP-implantaten inte fick användas i Sverige.

I november 2010 rekommenderade Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att de kliniker - däribland Estetisk kirurgi i Ockelbo - som använt implantaten från 2001 eller senare skulle informerar sina patienter om rådande risker och erbjuda dem en kontakt med läkare.

Men huruvida Estetisk Kirurgi i Ockelbo har ersatt eller förlikat sig med sina patienter är svårt att veta, säger Lars-Åke Jonsson.

– Problemet med dom här förlikningarna är ju att parterna oftar kommer överens om att man inte ska offentliggöra uppgörelsen och därför är det svårt att veta vilka uppgörelser som träffas runt om i Sverige, säger Lars-Åke Jonsson.

P4 Gävleborg har också varit i kontakt med Estetisk Kirurgi i Ockelbo som inte vill kommentera det här.

Har du erfarenhet av detta så kontakta gärna Joacim Lindwall via e-post eller kommentera här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista