Adam Brolin och Karin Orvik Blanksvärd är två föräldrar som gläds åt kommunens besked att skolutredningen stoppas men som samtidigt oroas över nämndsordförande Bo Wikströms kommentarer kring Skolinspektionens granskning. Foto: Cristian Höijer/Sveriges Radio

Grumlad glädje i Stråtjära efter Wikströms utspel

Wikström: Fortfarande en liten skola
1:54 min

I onsdags backade Söderhamns skolpolitiker överraskande på det omfattande sparförslag som bland annat innebär att byskolorna i Mo, Trönö och Stråtjära blir kvar. Men frågan är vad som händer efter valet i höst?

Om den styrande vänstermajoriteten blir kvar vid makten så lär knappast Stråtjäraborna känna sig säkra. Det säger byborna efter följande utspel från barn- och utbildningsnämndens ordförande, socialdemokraten Bo Wikström:

– Det är fortfarande en liten skola, det finns anledning att se vad Skolinspektionen säger.

Fortsatt oro
Nej, för Stråtjäraborna förbyttes gårdagens glädje snart till en halv seger när BUN-ordförande Bo Wikström drog upp den granskning som Skolinspektionen ska göra i kommunen och som ska vara klar i april. Adam Brolin är en av föräldrarna som kämpar för byskolan.

– Klart man blir orolig, säger han apropå att Bo Wikström drar upp Stråtjära igen.

Skoldialog fick Wikström ändra uppfattning
Men trots den omdebatterade utredningen från företaget PWC som processats de senaste månaderna, och som i stort inbegriper de flesta skolor i kommunen, så säger Bo Wikström:

– Ingen i nämnden har trott att Trönö skulle läggas ned. Vad gäller Mo så har skoldialogerna fått mig att ändra uppfattning.

Österelever till Stentägten
Och även om Bo Wikström bedyrar att de inte diskuterat så många andra skolor, eftersom nämnden varit oenig, så säger han så här kring framtiden för centrumskolorna Stentägten och Öster.

– Det finns ett nedläggningsbeslut på Östra skolan, och den vill vi flytta upp till Stentägten för att få en sammanhållen skola för årskurs 1-6.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".