Anette Dalkarls på Handels blickar bekymrat ut över Stortorget i Gävle. Foto Joacim Lindwall, SR Gävleborg

Oro bland butiksanställda efter rånvåg i Gävle

Anette Dalkarls, Handels: "Det är bara en fråga om när"
2:20 min

Oron börjar nu sprida sig bland handels-anställda efter den senaste rånvågen i Gävle. Sedan årskiftet så har det varit fyra butiksrån i centrala Gävle. Hitintills sitter en person anhållen för ett av rånen.

– Man pratar med varandra, man blir orolig för den som blivit utsatt, det är bara en tidfråga innan det händer på min arbetsplats, säger Anette Dalkarls, förste ombudsman på Handels, när vi träffar henne på hennes kontor i centrala Gävle. Från fönstret kan man blicka ut över Stortorget med alla dess butiker runt omkring sig.

Fyra rån
Sedan årskiftet har det varit inte mindre än fyra butiksrån i Gävle, det senaste var i går kväll i en liten matbutik i Bomhus där två yngre, maskerade personer kom in i butiken och knivhotade personalen och kom på så vis över en mindre summa pengar. De bägge flydde sen från platsen på cykel.

– De personer som begår rån är inte så väldigt många så det är mycket inre spaning, säger Mikael Hedström som är presstalesman för polisen i Gävleborg.

En person anhållen
Hitintills sitter en person anhållen för ett av rånen men polisen håller bland annat på att titta på filmmaterial, som finns från alla fyra rånen, för att se om det dels finns likheter med den anhållna mannen, dels andra likheter mellan rånen.

Men tillbaka till Anette Dalkarls vid Stortorget - för hennes del handlar bara om en sak - att minimera riskerna:

– Vi jobbar stenhårt med säker kontanthantering och när nu bankerna har slutat med sin kontanthantering så hamnar detta istället i butikerna och då måste vi se till att dom har en säker arbetsmiljö, säger Anette Dalkarls, förste ombudsman på Handels i Gävle.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".