1 av 2
Barnens leksaker kan innehålla miljögifter. Foto: Fredrik Sandberg / TT
2 av 2
Lijana Gottby, miljökemist, är orolig för de nya miljögifterna. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Larm om nya miljögifter i vardagen

De nya miljögifterna sprids inte av någon miljöbov, utan genom vår egen prylkonsumtion.

De finns i kläder, möbler, matförpackningar, datorer, mediciner, leksaker - ja i det mesta, säger Lijana Gottby, miljökemist vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

– Vi hittar dem överallt i vårt län. I grundvatten, ytvatten, kustvatten - i alla vattenkategorier, säger Lijana Gottby, miljökemist vid Länsstyrelsen.

Det är inte längre bara kvicksilverdioxiner och tungmetaller vi måste oroa oss för. Gävleborg har inte en chans att klara sitt miljömål giftfri miljö 2020, enligt Lijana Gottby. 

Men det är inte längre industriernas utsläpp som gör det omöjligt. Istället är det nya cancerframkallande och hormonstörande gifter från vår egen vardagliga konsumtion av prylar som hotar liv och hälsa.

De nya miljögifterna finns överallt, varnar Lijana Gottby.

De nya miljögifterna som får Lijana Gottby att utlösa larmet är bromerade ämnen i flamskyddsmede, perfluorerade ämnen från exempelvis teflon och impregnerade kläder, mjukgörande ftalater i plastleksaker samt läkemedelsrester.

De blandas till en veritabel giftcocktail som har en direkt skadlig inverkan på människa och miljö, säger hon.

– Hormonstörande effekter, cancerframkallande effekter och oftast får man en cocktail effekt och då är det jättesvårt att skilja vilka ämnen som ger cancer, säger hon.

De nya miljögifterna sprids av någon miljöbov, utan genom vår egen prylkonsumtion. De finns i kläder, möbler, matförpackningar, datorer, mediciner, leksaker - ja i det mesta, säger Lijana Gottby.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista