1 av 2
Grundvatten av god kvalitet är ett av miljömålen som Gävleborg HAR chans att klara. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 2
Miljömålshandläggare Gunilla Jonsson efterlyser tuffare politiker. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Misslyckat miljöarbete i Gävleborg

Gunilla Jonsson: Vi missar alla miljömål
1:46 min

Gävleborgs miljö förbättras inte alls i den takt som riksdagen beslutat. Av totalt tolv regionala miljömål som ska uppnås senast 2020, är det bara två mål som Gävleborgs län fortfarande har en liten chans att nå fram till i tid.

– Trots att läget för miljön i Gävleborg är något ljusare än för resten av Sverige, är det bara miljömålen "grundvatten av god kvalitet" och målet "frisk luft" som vi har en rimlig chans att klara.

Det konstaterar Länsstyrelsens miljömålssamordnare Gunilla Jonsson som inte har det kul direkt, när regeringen så här års ska ha rapport om Gävleborg har uppnått sina 12 regionala miljömål eller ej:

 – Vi måste svara nej på allt. Vi kan INTE redovisa att vi har åstadkommit "Giftfri miljö", "Rikt växt- och djurliv", "Hav i balans" eller något enda av alla de miljömål vi strävar efter, konstaterar hon.

 Inget att vara stolt över

Precis likadant har det sett ut år efter år. Gävleborg klarar inte de 12 miljömål som riksdagen 1999 fastslog skulle vara uppnådda 2020. Visst, resten av landet misslyckas ännu mer, men vi kan för den skull inte vara nöjda och stolta med vårt "nästan" bra grundvatten och "nästan" friska luft, säger Gunilla Jonsson.

 – Nej, det kan vi inte vara. Jag vill framhålla att utvecklingen är positiv på flera miljöområden - men det krävs mycket mer. Framför allt krävs tuffare beslut av våra politiker, än vad som är fallet i dag.

Tuffare miljöpolitik efterlyses

Det Gunilla Jonsson efterlyser är i första mer kraftfulla ekonomiska styrmedel till förmån för miljöarbetet.

– Privatpersoner ska inte behöva tveka i valet mellan exempelvis en elbil och en dieselbil och även kraven på de miljövårdande myndigheterna borde höjas, säger hon.

En ny samhällsordning behövs

Annorlunda uttryckt krävs en mer radikal miljöpolitik än i dag om inte de demokratiskt beslutade miljömålen ska sluta i fiasko. Läget är allvarligt, tiden är mogen för inget mindre än en miljörevolution, tycker Gunilla Jonsson.

 – Det krävs en stor avgörande omställning i samhället. Vi måste ersätta dagens konsumtionssamhälle med en ny ordning som inte tär på våra naturresurser, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".