Zarema Tuganova och Majlinda Cnoli är nya språkassistenter med kunskaper i ryska och tjetjenska respektive albanska och makedonska. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Unik satsning på språkassistenter i Söderhamns förskolor

Zarema: Större chans få jobb
1:45 min

Snart kommer många utlandsfödda barn i Söderhamn att få ett extra stöd i skolan. För just nu gör kommunen en unik satsning på att utbilda 15 språkassistenter på lärcentret CFL.

Zarema Tuganova kommer från Tjetjenien och hon är positiv till utbildningen som är den första i sitt slag.

– Jag tror att det är ett jättebra projekt. Nu har vi större chans att få jobb också, säger hon.

Glädjen och kreativiteten flödar i klassrummet på Cfl där 15 söderhamnare med rötter runt om i världen nu lär sig att bli språkassistenter.

Lättare att förstå
Under ett halvår varvas praktik med studier där elever lär sig hur förskolan fungerar. Det kan vara värdegrund, sekretess, föräldrakontakter och annat nödvändigt. Cecilia Torstensson är verksamhetsledare på Cfl och förklarar varför satsningen är viktig:

– Vi har många utlandsfödda barn på förskolorna. Och det finns forskning som säger att om man kan sitt modersmål så lär man sig lättare ett nytt språk.

Många språk
Ryska, arabiska, somaliska, syriska, turkiska är några av språken som elevgruppen behärskar. Och flera av studenterna har också klart med nystartsjobb när utbildningen avslutas i juni.

Zarema Tuganova och Majlinda Cnoli ska båda jobba på Lillbergets förskola:

– Jag trivs där, jag har också många kamrater som jag känner där nu, säger Majlinda Cnoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".