1 av 3
Här ska det nya konstverket i Hofors stå. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 3
Konstnären Amir Naseri har suttit med i referensgruppen för det nya konstverket i Hofors. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
3 av 3
Ritva Snellman, Hofors Kommun

Här ska nya konstverket pryda Hofors

1:40 min

Det råder delade meningar kring hur Bergssprängartorget i Hofors centrum ska utsmyckas. Konstverket blir en del av centrumförnyelsen och kommer att kosta 300 000 kronor av den totala budgeten på 6,6 miljoner.

Vad tycker du om kommunens satsning på konst för allmänheten?

Rösterna om konstverket för allmänheten är skilda:

- Det är fint med konst, det får bara inte kosta för mycket för kommunen.

- Jag är från Torsåker egentligen, jag visste inte ens om att det var nåt sånt här i Hofors faktiskt.

- Jag har inte nån aning om vad det är för konstverk.

- Jag tycker bara det är bortkastade pengar, dom kunde ha lagt dom på nåt annat.

Kommunen låter medborgarna vara med och bestämma i en omröstning som startar på fredag.

Men Ritva Snellman på kommunen är inte orolig för kritiska röster.

- Nä, vi är inte oroliga. Jag personligen och många med mig i referensgruppen, vi vill att konstverket ska både uppröra och beröra, för det är konstens mål tycker jag. Det spelar ingen roll vilket konstuttryck vi pratar om, så ska det både beröra och uppröra och det är positivt, då blir det en dialog, säger Ritva Snellman.

Hoforsbon Amir Naseri, konstnär och studerande, har varit del av referensgruppen som utsett de tre kandidaterna. Han tycker att konst är viktig för allmänheten.

På vilket sätt tror du att man kan få Hoforsbor, som kanske inte är så intresserade av konst, mer intresserade?

- När de ser att det är klart och att det ser bra ut och det blir fint i framtiden, de kommer gilla det, helt säkert, säger Amir Naseri.

Skisserna kommer finnas på Hofors bibliotek hela februari och man kan även rösta online på kommunens hemsida och på biblioteket i Torsåker.

- Vi vill bjuda in invånarna. Det är vi som avgör vad vi vill med vårat samhälle, så jag hoppas verkligen att alla går och röstar, säger Ritva Snellman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista