Mikael Ståhllien, Kristoffer Algerstam, Malin Dahlin & Martin Lennholm Foto: Ola Sterling / Sveriges Radio

Eleverna åker till Auschwitz för att minnas förintelsens offer

1:23 min

69 år sedan dagen då fångarna på koncentrationslägret i Auschwitz befriades år 1945. På Hedängskolan i Storvik reser årsklass 9 årligen till Auschwitz för att lära sig om förintelsen. 

Initiativtagaren heter Mikael Ståhllien, och är historieläraren på Hedängskolan. Tillsammans med tre elever i årskurs 9 pratar dem om förberedelserna inför resan och vad de läser om på lektionerna.

Men även om det går att läsa om andra världskriget i böcker så har skolan även gästats av en man som själv var fånge i ett koncentrationsläger. Malin Dahlin, årskurs 9 berättar om mötet.

– Han berättade om att när han var liten så blev han nedhissad i ett dass för att föräldrarna ville hålla honom gömd när de var ute och letade efter barn. Att som liten bara sitta där i ett dass, tyst och i mörker, han fick aldrig vara ett riktigt barn. Man har svårt att tro att någon har upplevt det, man förstod hur svårt det måste ha varit. 

Får det dig att tänka på hur du själv har det?

– Ja, man förstår nu hur bra man har det och man kan också tänka på andra människor runt om i världen som inte har skola eller mat. Jag tror man förstår mer hur andra människor har det efter att man har fått höra något så hemskt, säger Malin Dahlin

Läxan du har i skolan är inte så jobbig just då.

– Nej, då känner man sig ganska dum när man har klagat på sånt, avslutar hon. 

Mikael Ståhllien, historielärare och initiativtagare, Hur viktigt är det med en sådan här resa, och att uppmärksamma det 2014?

– Det är oerhört viktigt. Våra elever har det så bra att de inte vet vad lidande är, och därför är måste de själva få se hur lidandet ser ut, och hur det kan bli så att de kan förstå det. Vi har det för bra i Sverige just nu, och då är det här ett jättebra sätt att få bättre och djupare kunskap, säger Mikael Ståhllien, historielärare och initiativtagare på Hedängskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista