Jonatan Asklund blev anställd vid årskiftet. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Rätt stöd hjälper funktionsnedsatta att hitta arbete

Jonatan Asklund, nyanställd: Roligt att folk vill ha mig med i gruppen
1:51 min

Just nu driver Handikappförbunden projektet "Rätt stöd till arbete", som ska underlätta för personer med funktionsnedsättning att hitta ett arbete.

En av fem modellkommuner i landet är Hudiksvall som lyckats bra.

Jonatan Asklund som har adhd arbetar på den dagliga verksamheten Håstaborg.

– Alldeles nu vid årsskiftet så fick jag en riktig anställning där. Jag blev glad. Det är roligt att folk ville ha mig i grupper och så, säger Jonatan Asklund.

Projektet "Rätt stöd till arbete" drivs av Handikappförbunden och finansieras av Allmänna arvsfonden.

På en konferens i Hudiksvall idag presenterades en rad åtgärder som hjälper funktionsnedsatta att få jobb och som hjälper arbetsgivare att våga anställa.

Fredrik Lindgren är projektledare.

– Vi vill sprida bra metoder för hur vi kan få ut personer med funktionsnedsättning på ett framgångsrikt sätt. Det är syftet med vårt projekt, säger han.

Hudiksvall är en av fem modellkommuner i landet.

Här finns lyckade exempel där funktionsnedsatta fått arbete.

Morgan Persson som driver hudiksvallsföretaget Monitor, medverkade på konferensen och berättade att de för två år sen anställde en person med Aspergers.

– Han fick börja med enkla arbetsuppggifter inledningsvis. Sedan blev det alltmer avancerade arbetsuppgifter. Nu sitter han som programmerare och programmerar våra standardprogram som distribueras till våra 30 000 användare runtom i världen, säger Morgan Persson.

De fem modellkommunerna är Hudiksvall, Kristinehamn, Partille, Skellefteå och Tyresö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".