Mireya Echeverría Quezada från Andersberg är antirasist och feminist och en av grundarna till Rummets.se Foto: Privat

Hon utmanar rasismen på nya sätt

5:06 min

Andersbergsdottern Mireya Echeverría Quezada är en av grundarna bakom hemsidan Rummets, en sida som vill ge utrymme åt de personer som utsätts för rasism.

Rummets.se är hemsidan där personer som utsätts för rasism får plats och andrum. De fyra grundarna vill utmana antirasismen som den ser ut i dag, en rörelse som verkar ha stannat vid förklaringen av hur en rasist ser ut, istället för att prata om maktstrukturer vi alla är en del av.

– Många vill få det att rasist är något som man är, något som man har inbränt som ett katlamärke forever och då kanske man också är nazist och kastar flaskor på en fredlig demonstration i Kärrtorp. Men rasism är ju en maktstruktur på samma sätt som man pratar om patriarkatet, en strukturell maktordning, säger Mireya.

Hon förklarar vidare att rasifiering är ett ord som bättre förklarar hur den som utsätts för rasism blir tilldelad egenskaper den inte valt själv.

– Tidigare har man kanske pratat om invandrare eller flyktingar, men rasifierade är ett mycket bättre ord när man pratar om personer med ett annat utseende än det som av många anses svenskt. En rasifierad person beskriver en person som av sitt kroppsliga utseende blir tillskriven en viss rastillhörighet och vissa egenskaper, säger Mireya.

Mireya Echeverría Quezada har också podcasten Camila och Mireyas podcast ihop med Camila Astorga Diaz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista