Marita Wikström måste rädda sina chefer som har för mycket personal och pappersarbete. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Kris bland chefer inom Ljusdals kommun

1:32 min

En ny utredning visar att det är kris bland cheferna inom handikapp och äldreomsorgen i Ljusdal. Många mår fruktansvärt dåligt.

– Någonting måste vi göra, helt klart. Annars kommer vi inte att ha några chefer kvar, säger Marita Wikström, socialchef i Ljusdal.

En ny utredning visar att cheferna har för mycket papperarbete och för många medarbetare under sig. Många är mycket pressade och en har gått in i väggen.

Ett ohållbart läge, menar utredaren Leopold Stolz som intervjuat cheferna. Det handlar om 20 chefer som mår dåligt av sina arbeten.

Sömnrubbningar, glömska, hopplöshet, olust, hjärtklappning och synbortfall. Stressande chefer varav en gått in i väggen.

Ljusdals kommun största verksamhet med 1000 anställda handlar det om och läget är akut för att verksamheten ska fungera liksom människorna i den.

– Vi har för lite assistenter kring våra enhetschefer. På vissa ställen behöver vi titta på om vi behöver förstärka upp med fler chefer, säger Marita Wikström, socialchef i Ljusdal, som har 55 personal och 16 grupper att leda.

Fler chefer brukar ingen ropa på?

– Nej, och så har det också varit i Ljusdal. Vi har valt att ta bort chefer och administration under alla år som vi varit utsatta för besparing. Det är för att vi ville rädda baspersonalen som är närmast våra kunder har vi värnat mer om än vi gjort med chefer och administratörer, säger hon.

Förslaget innebär att alla chefer ska få en halv assistent samt att nedskärningarna ska stoppas.

– Någonting måste vi göra, helt klart. Annars kommer vi inte att ha några chefer kvar. Vi ser när vi annonserar efter chefer att vi inte alltid har så stort urval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista