1 av 2
Bra miljöval kräver kunskap anser Linnea Åhlen Nyström i Gävle. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 2
Konsumenterna kan bidra till att miljömålen nås anser Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio.

Naturskyddsföreningen: "Sätt press på politikerna!"

1:41 min

De politiska styrmedlen är för tandlösa, anser både tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen och Miljöskyddsföreningen som nu därför bara kan hoppas på ökad miljömedvetenhet bland konsumenterna.

Det behövs förändring av våra konsumtionsvanor om Gävleborg ska ha en chans att klara de 12 miljömål som riksdagen beslutat ska vara uppnådda år 2020.

Överkonsumtion och miljögifter i det vi köper bidrar till misslyckandet och när miljöpolitiken inte räcker till är det dags för konsumenterna själva att agera. Det säger Per-Olof Erickson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Gävleborg.

– Det faktum att vi inte når målen visar att politikernas vilja brister. Därför måste vi konsumenter sätta press på politikerna så att vi får beslut som gynnar miljön, säger han.

Konsumenterna har ansvar

Per-Olof Erickson tror kort sagt att det är i de djupa konsumentleden som omställningen till ett mer miljövänligt samhälle ska börja. Men då krävs förstås ökad miljömedvetenhet hos alla och envar - och det är inte alltid självklart att man tänker på miljön när man är ute och handlar:

 – Inte alltid. Jag är alldeles för litet insatt säger exempelvis Christina Baumgart i Gävle.

Och Linnea Åhlen Nyström är av liknande åsikt:

 – Jag tror att det handlar mycket om okunskap. Det är inte självklart att tänka på att exempelvis den möbel man köper inte ska innehålla miljöfarliga flamskyddsmedel.

Miljömedvetandet måste öka

Tanja Östling däremot, hävdar att hon ofta tänker på miljön:

 – Jag tar inte plastpåsar om det inte är absolut nödvändigt, undviker syntetmaterial och är noga med vilka kemikalier som finns i de tyger jag köper, säger hon.

Det är ändå är en god början säger Per-Olof Erickson om vi alls ska kunna hoppas på den miljörevolution som behövs om miljömålen i Gävleborg ska uppnås

 – Ja - revolution är kanske att ta i - men samhället måste förändras om miljömålen ska uppnås och det tror jag är möjligt om allt fler börjar tänka på saken och tänka på framtiden, säger han.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista