Elisabeth Kisch chef med 55 persnal och 16 avdelningar att leda på flera olika platser i kommunen. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Assistenter ska minska bördan för Ljusdals chefer

Sänds kl. 17.00 - 17.00

– Viljan att skapa en bra arbetsmiljö krockar med förutsättningarna att inte alltid ha tid att göra det. Och då mår man dåligt, säger Elisabeth Kisch.

Hon är en av 20 chefer inom handikapp och äldreomsorgen som ska få assistent för att minska det digra papperarbetet i jobbet.

Cheferna inom handikapp och äldreomsorgen i Ljusdal är så pressade att nu måste något akut göras för att inte fler ska gå in i väggen eller sluta.

Den slutsatsen drar en utredare som granskat det upprop på hjälp som gjordes innan sommaren. Alla hade ohälsosamma symptom.

Elisabeth Kisch är chef för Källbacka äldreboende. Hon har mer än 100 lappar på en tavla i sitt arbetsrum. Dessa ska sys ihop till vård av gamla.

– Detta är ett sätt att göra en bild av hur jag planerade hemsjukvården innan vi tog över den. Så att alla sjuksköterskor skulle få ungefär lika mycket att göra. Så att alla sjuksköterskor skulle få var sin bil, berättar hon.

Elisabeth Kisch har 55 anställda att leda - 20 mer än rekommenderat. Hon leder arbete på 16 avdelningar i stora Ljusdals kommun och har ibland svårt att hålla ihop allt.

– Man avslutar sällan en tanke eller ett telefonsamtal. Det kommer nåt nytt innan. Men man har förmånen att jobba med riktigt bra människor som påminner och känner mig. Det är många bollar i luften. många lösa trådar, säger Elisabeth Kisch.

En halv assistent föreslås omedelbart för att minska pappersbördan för den 20 cheferna.

– Ja, det skulle underlätta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista