1 av 2
Emelie Lantto Eriksson har valt fordonsbranschen Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 2
Mekaniker - ett framtidsyrke Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Rekryteringsbehovet i fordonsbranschen fortsätter öka

1:45 min

Fler ungdomar behövs på fordons- och transportprogrammet för att möta efterfrågan i fordonsindustrin.

Rekryteringsbehovet i motorbranschen är fortsatt högt.

Enligt en nationell rapport från Motorbranschens- och Lackerarnas yrkesnämnd behöver det anställas 5.200 personer inom en treårsperiod. I Gävleborg är behovet bland det högsta i landet.

Samtidigt sjunker antalet elever på gymnasiets fordons- och transportprogram – både i Gävleborg och övriga landet.

– Det finns ju mycket möjligheter i branschen. Det kommer ju finnas jobb ett bra tag framöver inom det här.

En av dom som satsar på en framtid i branschen är 24-åriga Emelie Lantto Eriksson, som lämnade livet som hästtjej och pluggade in fordonsprogrammet på Komvux. Nu praktiserar hon på verkstaden och har höga förväntningar om att hitta ett jobb efter praktiken.

– Ja det behövs ju alltid. Bilar kommer ju alltid gå sönder nån gång så länge man har dom så det behövs ju mekaniker och plåtslagare och lackerare och såna som har ut reservdelar till bilarna.

Magnus Carlsson, vd på Bilmetro lastbilar i Gävleborg säger att det är viktigt höja branschens anseende och göra den mer attraktiv för ungdomarna.

– Vi har under ett par års tid nu förbättrat vårt samarbete enormt med skolorna, gymnasieskolorna. Så vi har elever från yrkesskolorna hos oss och det är för att vi ska bjuda till lite grann och säkra rekryteringen framöver.

Med en ungdomsarbetslöshet på över 25 procent i länet går motorbranschen mot strömmen.

Och Emelie Lantto Eriksson ser en ljus framtid.

– Det finns ju mycket möjligheter i branschen, det är inte bara lastbilar eller bussar eller personbilar. Det finns ju skogsmaskiner och det är ju hur brett som helst. Det kommer ju finnas jobb ett bra tag framöver inom det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista