1 av 2
Nu öppnas Lexbase - en kontroversiell internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ned domar. Foto: Per Larsson/TT.
2 av 2
Anita Wallin Wiberg, lagman vid Gävle tingsrätt. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio

Lagman om nya söktjänsten: "Risk att individer blir utpekade"

5:58 min

En ny söktjänst som gör det möjligt att få ut uppgifter om dömda privatpersoner gör att Datainspektionen vill att grundlagen skrivs om.

Anita Wallin Wiberg, lagman på Gävle Tingsrätt, är rädd att den nya söktjänsten Lexbase kan få negativa konsekvenser för den enskilda individen.

Var det såhär offentlighetsprincipen var tänkt att fungera?

– Det har jag svårt att tänka mig. Men utvecklingen har gått i rasande fart och nu hittar man allt på internet, säger Anita Wallin Wiberg.

Offentlighetsprincipen är grundbulten i hela rättssystemet.

– Det kan bli konsekvens för de enskilda privatpersonerna, men alla uppgifterna som läggs ut via den här sajten är offentliga uppgifter. Våra domar är offentliga och våra stämningsansökningar är offentliga. Offentlighetsprincipen är grundbukten i hela myndighetssverige, i hela rättsystemet, säger hon.

Nu kan man se enkelt se exakt vem av ens grannar som är dömda, häktade, vilka länder de är medborgare i, osv. Vad kan det här ge för konsekvenser?

– Som privatperson kan man känna att det här är oerhört skrämmande, att man kan kartlägga människor på det här sättet. Det är klart att det kan få konsekvenser för den enskilda individen i form av hot, trakasserier, utpressning och så vidare, säger Anita Wallin Wiberg.

Datainspektions generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö vill nu att grundlagen skrivs om för att förhindra att tjänster som Lexbase kan skaffa sig utgivningsbevis.

”Det är onekligen en paradox att den som har en webbplats med utgivningsbevis kan hantera uppgifter fritt på ett sätt som polisen är förbjuden att göra”, skriver Kristina Svahn Starrsjö på DN Debatt.

- Vi tycker inte att vi hänger ut någon. Vi publicerar uppgifter på de korrekta uppgifter som finns då, säger företagets företrädare Pontus Ljunggren till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista