1 av 3
Kerstin Larsson går på bussen i Gävle. Hon är en av dem som råkat ut för X-trafiks strul med kontokortsmaskinerna. Reporter:Linnea Johansson
2 av 3
X-trafiks problem med kontokortsmaskinerna beräknas ha kostat företaget ungefär 300 000 kronor. Foto: Linnea Johansson/SR Gävleborg.
3 av 3
Sedan X-trafik ändrade betalsystem i september har det varit strul med kontokortsbetalningarna. Foto: Linnea Johansson/SR Gävleborg.

Krångel med biljettköp hos X-trafik

Tony Andersson, busschaufför: Det har gått fyra månader och blir inte bättre
1:06 min

Under de senaste månaderna har 20 000 resenärer inte kunnat betala på X-trafiks bussar. Men trots teknikstrul kan resenären få böter vid en biljettkontroll.
– Det åligger resenärerna att lösa biljett, säger Henrik Strömberg, operativ strateg på X-trafik.

För några veckor sedan skulle Kerstin Larsson i Gävle åka buss med X-trafik. Men hon blev vinkad längre bak i bussen av busschauffören utan att få betala. Det var strul med kontokortsmaskinen.

Och hon är inte ensam.

Sedan biljettsystemet ändrades i september har kortbetalningarna strulat på X-trafiks bussar. Ungefär 20 000 resenärer har inte kunnat betala för sig, till en beräknad kostnad av ungefär 300 000 kronor.

För busschaufförerna betyder det här ett stressmoment i vardagen. När maskinen strular och måste startas om tvingas de antingen låta resenärerna gå på utan att betala, eller tvinga dem att vänta, vilket kan göra att turen blir försenad.

– Det har nu gått fyra månader och blir inte bättre, säger Tony Andersson, busschaufför i Gävle.

Henrik Strömberg, operativ strateg på X-trafik, kan inte säga när felet är åtgärdat.

Samtidigt kan den enskilda resenären råka illa ut om en kontrollant kommer och man inte har en biljett på grund av teknikstrulet.

– Det åligger resenärerna att lösa biljett, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".