1 av 2
Karta över planerna i Gävles nya centrum.
2 av 2
Från vänster: Per Johansson (S) Roger Persson (MP) och Marita Engström (V) - alla kommunalråd i Gävle

Så kan Gävle centrum se ut i framtiden

2:26 min

Slottstorget ska bli en större mötesplats. Stråket längs med Gavleån ska utvecklas och få nya gångstråk. Centrumhållplatsen vid Rådhustorget ska förbättras.

Planerna har funnits länge i Gävle kommun för att förenkla för folk som promenerar och rör sig i centrum.

Idag kallade kommunalråden för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet till presskonferens för att presentera det nya förslaget till centrumplan för Gävle.

Man fokuserar på tre prioriterade områden: Stråket längs med Gavleån, Slottstorget och Centrumhållsplatsen vid Rådhustorget.

  1. Slottstorget framför biblioteket där bocken brukar stå. Där ska man använda sig av grönomårdet mer och kan tänka sig andra trafiklösningarn. Slottstorget ska bli en större mötesplats.
  2. Stråket längs med Gavleån - Å-rummet. Förslag på hur man kan använda sig mer av det, och komma närmare vattnet med bryggor, strandpromenader och gångstråk.
  3. Centrumhållplatsen vid Rådhustorget - därigenom många passerar på väg till jobb och skola - ska förbättras.

Vad händer med biltrafiken genom centrum?

– För att lyckas med en del av förslagen så vill man begränsa biltrafiken. Det har man haft på förslag för ett år sedan som mötte vilda protester för ett år sedan, säger reporter Staffan Mälstam.

– Nu tittar man på att begränsa biltrafiken under vissa rusningstider förbi rådhustorget för att förenkla för kollektivtrafiken. Det är även tal om att förbjuda biltrafik på vissa gator, men de planerna har inte riktigt utkristalliserats ännu, säger han.

Allmänheten har fram till 3 mars att titta på planerna och tycka till om förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista