Hanna Elias och hennes svenskfödda barn får inte stanna i Sverige men kan inte heller avvisas till Etiopien. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Politiker vädjar om amnesti för Hanna Elias och hennes barn i Arbrå

1:38 min

Nu har samtliga tio partier i kommunfullmäktige i Bollnäs skrivit på en vädjan om amnesti för familjen och andra i samma situation.

Kampen för att Hanna Elias och hennes två barn i Arbrå ska få stanna i Sverige fortsätter. Moderaten Ingvar Persson är en av dem som skrivit på vädjan som riktar sig till samtliga företrädare för partierna i Sveriges riksdag.

– Man måste se det här som en människa. Det här måste vi kunna lösa på ett sätt som gör att de kan stanna kvar i Sverige så de kan få en fristad här, säger Ingvar Persson.

Hanna Elias kom till Sverige för drygt åtta år sedan efter att hon flytt från ett fängelse i Etiopien. Hennes båda barn, som är fyra och sju år gamla, är födda i Sverige. Barnens far kom till Sverige från Eritrea för elva år sedan och bor nu i Stockholm.

Båda föräldrarna har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige. Men eftersom deras respektive hemländer inte vill ta emot dem, på grund av att de saknar pass eller andra id-handlingar, har de  inte kunnat avvisas.

Därför har de enligt politikerna i Bollnäs kommun hamnat mellan stolarna. De får inte uppehållstillstånd i Sverige men eftersom de saknar pass kommer de heller in i länderna de engång flytt från.

Tidigare har politikerna i Bollnäs skrivit brev till migrationsminister Tobias Billström utan resultat. Nu gör de ett nytt försök genom att vädja om amnesti för Hanna Elias och hennes familj och andra barnfamiljer i samma situation.

– Jag tror det kan hjälpa. Ökar man trycket eller helatiden nöter på kan det löna sig i slutändan. Man får inte ge upp,  säger Ingvar Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista