1 av 2
Kaija Valtonen, butikschef, Gävle.
2 av 2
Karta över åtgärder i Gävle centrum.

Vägar i centrala Gävle kan stängas av - handlare kritiska

Kaija Valtonen, butikschef: Det är inte bilarna som är problemet
1:29 min

Det kommer bli svårare för bilister att köra genom Gävle om den nya Centrumplanen går igenom. Kaija Valtonen som är butikschef är mycket kritisk till förslaget.

Vad tycker du om förslaget? Rösta här!

Bland annat föreslår kommunen att gatorna runt rådhustorget stängs av för biltrafik under rusningstrafik för att underlätta för bussarna som har svårt att ta sig fram i dag.

Marita Engström är vänsterparist och kommunalråd i Gävle:

– När det är rusningstrafik, så är det bilköer och det är svårt för bussarna att ta sig fram. Målet är att få bort okynnestrafik och få människor att se andra möjligheter att ta sig fram än att ta bilen.

Och det vill Gävle kommun göra genom att stänga av gatorna vid Rådhustorget under rusningstrafik på morgonen och eftermiddagen.

Redan nu inleder man en kampanj där man ska uppmana Gävlebilisterna att välja alternativa vägar - och faller det väl ut så kanske man inte behöver stänga några vägar säger Daniel Svärd från Gävle Centrumsamverkan.

Gävle Centrumsamverkan har 165 medlemmar och enligt Daniel Svärde så vill en majoritet av de inte att några vägar i centrala Gävle ska stängas av eftersom att de är oroliga för att det skulle leda till sämre handel.

En av dem är Kaija Valtonen som driver en liten butik i centrala Gävle.

– Jag är stor motståndare mot avstägningar i centrum. Jag som står här varje dag ser ju att det inte ärlarna som är problemet, det är gångtrafikanterna som stoppar upp. Alla bussar borde avgå samtidigt för att lätta upp trafiken, säger hon.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".