Eva Lahenkorva, chef för äldreomsorgen i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Ideligen nya ansikten hos hemtjänstkunder i Bollnäs

1:56 min

En hemtjänstkund i Bollnäs fick besök av 26 olika personer under en två-veckors period. Därmed är Bollnäs kommun sämst i landet på personalomsättning inom hemtjänsten.

– Vi är sämst i landet och det är inget jag är stolt över, Eva Lahenkorva chef för äldreomsorgen i Bollnäs.

Bästa kommunen hade en personalomsättning på 6 personer samma period, visar en undersökning som publicerats i SVT.

Det finns flera förklaringar till att hemtjänstkunder i Bollnäs kan få möta uppemot 26 olika personer i sitt hem.

Många äldre i kommunen har hemtjänst och många har ett stort vårdbehov säger Eva Lahenkorva.

– Man har hemtjänst flera gånger per dag. Ibland kan man ha åtta tillfällen per dygn med dubbelbemanning och då kan det bli många personer. Under ett tre-skift träffar man sex personer på en dag.

Ett annat problem har varit de stora personalgrupperna och det planeringssystem som används inom hemtjänsten i Bollnäs. Det tittar nämligen enbart på hur tiden ska utnyttjas så effektivt som möjligt och tar inte hänsyn till att kunden ska besökas av så få som möjligt. Därför har det gjorts en förändring säger Eva Lahenkorva.

– Det vi har gjort nu är att under hösten delat på personalgruppen på alla områden så att grundplaneringen blir på färre personer.

Hur många personer måste man acceptera ska komma hem till en då?

– Jag har fått den frågan förr och har svårt att svara vad som är rimligt. Det beror på vilka förutsättningar man har. Har man hjälp många gånger så måste man acceptera att det blir många personer, det går inte att få ihop det annars. Det viktiga är att det är kompetenta och duktiga personer som kommer hem till en. Jag hoppas man ska kunna känna sig trygg iallafall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista