Nämndordförande Åsa Wiklund Lång lyckades hålla budget. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio

Rejält med pengar i Gävles kassa

1:42 min

Gävle kommun går in i valåret med god ekonomi. Bokslutet för 2013 visar preliminärt ett överskott på 122,7 miljoner kronor, vilket är 80 miljoner kronor bättre än budgeterat.

Exempelvis har Barn– och ungdomsnämnden gjort ett fantastiskt jobb, skriver kommunledningen i ett pressmeddelande.

Nämndens förre ordförande Åsa Wiklund Lång är glad över berömmet.

– Jag är oerhört nöjd med nämndens och förvaltningens arbete, särskilt under 2013, säger hon.

Räddad på mållinjen 

Mest spektakulärt är att den nu nedlagda Barn- och ungdomsnämnden lyckades vända ett ännu i november hotande budgetunderskott och i sista stund i stället presentera ett överskott på nästan sju miljoner kronor. Men det var kanske ändå inte något riktigt ekonomiskt mirakel, säger Åsa Wiklund Lång.

– Det var egentligen inte så märkvärdigt - vi fick helt enkelt ett stadsbidrag motsvarande 11 miljoner kronor. Men samtidigt har det särskilt inom grundskolan pågått ett mycket stort arbete med att få budget i balans, förklarar hon.

Omvårdnad klarar inte målen 

Ett överskott även i de flesta av Gävles övriga nämnder och dessutom skattehöjning med 75 öre från och med i år - det bäddar för feta vallöften i Gävle 2014.

Det är bara omvårdnadsnämndens och socialnämndens underskott på tillsammans 50 miljoner kronor som skämmer bilden litet - till och med tekniska nämnden har räddats av snöbristen som täppt till hålet i snöröjningsbudgeten från förra vintern.

Skola, vård och omsorg ska gynnas

Det finns kort sagt minst 80 extra miljoner att sätta sprätt på och Gävleborna själva vet förstås bäst vad pengarna ska användas till.

 – Lägg dem på skola och omsorg. Särskilt barnen ska ha pengar, säger Gerd Olsson.

 – Pengarna ska gå till äldreboenden. Jag jobbar själv med sådant och vet att mer pengar behövs, säger Vivian Coleman.

Även Daniel Nilsson är helt på det klara med att det är skola, vård och omsorg som i första hand ska gynnas.

 – Satsa på lärarlöner. Det finns redan så mycket sport och kultur i Gävle - satsa på framtiden i stället och höj lärarlönerna, säger han bestämt.

Välfylld kassa

Klart är alltså att framtiden för Gävle kommuns ekonomi just nu ser ljus ut. Åsa Wiklund Lång som efter nämndsammanslagningar nu får leda den nya näringslivs och arbetsmarknadsnämnden i Gävle, kan spatsera in i 2014 med spenderbyxor på.

– Det finns ett visst överskott och vi ska göra vårt bästa för att det också kommer Gävleborna till godo, lovar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista