Här framför bandet No Coda sin nya låt

"Man måste hitta ett intresse i bruksstäder"
0:13 min

I lördags vann de pris för årets låt på Local Heroes-galan i Gävle. Nu jobbar No Coda för fullt för att få färdigt sitt debutalbum.

– Vi hade skivan klar, men ju mer vi lyssnade på den desto mer kunde vi inte stå för den, säger Victor Claeson.

De är mitt uppe i slutmixningen. Men i maj hoppas Gävle- och Sandvikenbandet No Coda kunna släppa sin debutskiva "The Entire Cast".

– Vi hade en skiva klar redan för ett år sedan, men ju mer vi lyssnade på den och samtidigt skrev nya låtar, desto mer kände vi att det här kunde vi inte stå för, säger Victor Claeson.

– Vår skivbolagschef tippade över bägaren på ett hotellrum i Umeå när vi satt och drack öl, säger Ludvig Blix.

Bandet gjorde då om 70 procent av albumet, ett beslut de verkar ha landat väl i.

– Nu börjar vi bli riktigt nöjda. Vi är i slutfasen av mixningen. Nästa vecka ska vi väl vara helt klara. Vårt mål är att släppa skivan i början av maj, säger Victor.

Vad spelar ni för musik?

– Jag kallar alltid vår musik för rock. Men den har väldigt poppiga influenser. Den är ofta ganska catchy och melodiskt, men samtidigt skränig, säger Victor Claeson.

– Estetiken är väldigt skränig, medan kärnan i låtskriveriet är väldigt hittig och poppig, säger Ludvig Blix.

De senaste åren har popscenen vuxit i Sandviken, och detta menar de två killarna är på grund av kulturhuset "Kungen".

– "Kungen" har alltid välkomnat in lokala band till att spela. Det var första målet när man startade ett band att få spela där, säger Victor Claeson.

– Och även Luger kläcktes ur "Kungen", de som nu har hand om Way Out West. Så det har kommit saker under ytan från Sandviken hela tiden. Det är inte bara Tomas Ledin, säger Ludvig Blix och fortsätter:

– Vi har även MF/MB/ från Bollnäs, också en bruksort, som är våra kompisar och som det också gått ganska bra för. Varken jag eller Victor kommer från Sandviken, men en del av bandet gör det och den scenen är centrerad kring Sandviken, säger Ludvig Blix.

– Det är så med bruksstäder att man måste hitta något slags intresse. Är det inte bandy eller att jobba heltid på fabriken så är det väl musik som gäller, säger Victor Claeson.

Lyssna på nya låten "Lucas Parts" uppe i videofönstret eller här nedan.
– Låten överlevde faktiskt den första slakten av skivan. Men vi har gjort om den, säger Victor Claeson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".