Foto: SR och TT
Bandy-VM

”Det här är inte bra för trovärdigheten”

3:19 min

Sverige slog alltså Vitryssland med 33-5 i kvartsfinalen i bandy-VM och Radiosportens expert Göran Rosendahl är oroad över att skillnaden mellan de bättre och sämre lagen ökat.

– Tyvärr är det så att några länder tagit kliv tillbaka. Norge och Vitryssland har sämre lag nu än för några år sedan, säger Rosendahl.

Bandy-VM gjordes om till detta VM. I stället för sex lag i en och samma grupp delades VM in i en a-grupp och en b-grupp. Sedan möts lagen från de båda grupperna i kvartsfinal, vilket lett till rena skrattmatcher i slutspelet i stället för i gruppspelet.

– Det är inte bra för trovärdigheten, men det här nya upplägget är lite roligare för de sämre lagen. Men upplägget gör inget åt själva problemet, för bandyn är för dålig i de här länderna, säger Rosendahl.

Noterbart är att Vitryssland bara hade sju spelare födda på 1980-talet eller senare i dagens match, vilket inte talar för att laget kommer utvecklas inom den närmsta framtiden. Men att stänga ute de sämre lagen och bara låta Sverige, Ryssland, Finland och Kazakstan göra upp i A-VM tycker inte Rosendahl är någon bra idé eftersom det inte kommer minska skillnaden mellan de bästa och sämsta lagen.

– Det kommer inte spela så stor roll, problemet kvarstår ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista