Fortsatt väntan på fiberbredband för Vinnersjöborna

Helena Strid, egen företagare: Allting bygger på att man har uppkoppling.
1:43 min

Att bredbandsnätet är dåligt utbyggt i flera byar utanför Hedesunda är känt sedan tidigare. För Helena Strid, som bor i Vinnersjö och driver eget företag som it-konsult, är bristen på snabbt bredband ett problem.

Hur ser det ut med bredbandstillgång hos dig? Kommentera här!

– Allting bygger på att man ska ha uppkoppling i dag och det kräver ju en viss hastighet för att det ska fungera, säger Helena Strid.

Till sommaren planerar Gävle kommun att vara klar med sin bredbandsstrategi. Men Gävle Energi, som är ansvarigt för vidare utbyggnader av fibernätet, har ännu inga planer på att bygga ut fibernätet till trakterna kring Vinnersjö.

– Vi måste ned med en fiberkabel mellan Hedesunda och Vinnersjö och det är ofta så att man behöver någon typ av medfinansiering via staten. I dagsläget är det för dyrt, säger Christer Englund på Gävle Energi.

– Det mobila bredbandet händer det mycket med, så det är väl där vårt hopp står. Men det är långt ifrån de 100 gigabit som man lovar att alla ska ha, säger Helena Strid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".