Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Försäljningen av ekologisk mat ökar

Publicerat torsdag 30 januari 2014 kl 15.26
Andreas Häggbom, konsument: Det stillar samvetet och det känns som att det är bättre
(1:48 min)
det argumentet det absolut tyngsta av de tre.

Försäljningen av ekologiska matvaror ökade förra året, enligt en rapport från marknadsanalysföretaget Ekoweb som släpptes i dag.

Försäljningen av ekologiska matvaror ökade med 13 procent, enligt en rapport som släpps idag från marknadsundersökningsföretaget Ekoweb.

Hälsoskälen ökar som orsak, mycket på grund av larmen om miljögifter.

Johan Nilsson på Konsumentföreningen i Gävleborg kan bekräfta att man ser en stark ökning även i Gävleborg.

– Ja vi ligger på strax över 20 procent vi också, så vi ligger på motsvarande nivå som Coop i stort, säger han.

Bananer ökar mest

Frukt och grönt - och då främst bananer - som ökar mest, vilket kan bero på den senaste tidens larm om gifter i maten, enligt Cecilia Ryegård på Ekoweb.

– Svenska ekokonsumenters främsta skäl för att handla ekologiskt har varit miljö, djuromsorg och hälsa. Det man ser är en klar svängning mot att hälsan börjar börjar väga tyngre även här i Sverige och det är ju någonting som gynnar ekologiskt för att när du väl står där i butikshyllan och ska handla är ju det argumentet det absolut tyngsta av de tre, säger hon.

Hälsa är det absolut tyngsta argumentet

Fortfarande utgör de ekologiska livsmedlen en liten del av den totala försäljningen. På Ica och Coop som toppar den ekologiska försäljningen är andelen endast 5-6 procent.

"Det känns bättre"

Några Gävleborgsbor som vi frågat ställer sig tveksamma inför att helt gå över till ekologiskt.

För Barbro Johansson blir det bara ekologiskt då och då, på grund av priset.

Köper du ekologiskt?

- Ja, ibland. Inte jämt heller. För det är alltid lite dyrare, säger Barbro Johansson.

När Andreas Häggbom väljer ekologiskt är det mest frukt.

Varför väljer du ekologiskt?

- Det stillar samvetet och det känns som att det är bättre, säger Andreas Häggbom.

Elisabet Hansson handlar tomater, men är osäker på om de är ekologiska.

- Ingen aning, säger hon. Jag tar det jag tycker ser fräschast ut och luktar gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".