Pengar. Foto: Christine Olsson/TT.

Gävle kommun är bidragsberoende

1:40 min

Gävle kommuns ekonomiska resultat plus 123 miljoner kronor för 2013 är INTE ett resultat av god ekonomisk hushållning. Överskottet kommer från försäljning av mark och statliga bidrag, samtidigt som viktiga delar av kommunens verksamhet går back.

På papperet ser ekonomin ut att vara i balans, men det är bara skenbart. Det säger Per-Åke Fredriksson, folkpartistiskt oppositionsråd i Gävle.

 – Om man tittar på nämnderna är det några som redan går med underskott och de skulle vara ännu fler om de inte fått statsbidrag. Gävles överskott handlar inte om god ekonomisk hushållning, utan om att kommunen sålt mark och fått tillbaka extra försäkringspremiepengar, konstaterar han.

Inkomsterna är för små

Enligt oppositionen är Gävle Kommuns präktiga budgetöverskott alltså INTE ett - som majoriteten hävdat - uttryck för en ekonomi i balans. Att den analysen är riktig erkänner också Gävles socialdemokratiska kommunalråd, Carina Blank:

 – 2013 års budgetsöverskott är ett resultat av ett antal engångsinkomster, säger hon.

Enligt Carina Blank skulle hela den kommunala budgeten förra året visat underskott om inte statliga bidrag och försäljning av kommunal mark hade räddat situationen.

 – Vi har i flera år påtalat att det är på det viset. Den skattefinansierade delen av Gävle kommuns ekonomi visar negativt resultat och det är också därför som vi föreslagit en skattehöjning, säger hon.

Vård och omsorg går back

Slutsatsen är att hela Gävles driftsbudget egentligen inte går ihop. Det kan man skylla omvårdnadsnämnden och socialnämnden för, som tillsammans spräcker budget med hela 50 miljoner kronor. Men det har förstås också sin förklaring säger Lena Lundgren, ordförande i omvårdnadsnämnden.

 – Det beror dels på att LOV gjort vår verksamhet dyrare - vi klarar alltså inte den lag som låter brukarna själva välja vilket företag som tillhandahålla hemtjänst. Sedan är det också allt fler som behöver vård och omsorg och då ökar så klart kostnader ännu mer, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista