1 av 5
Barbro Holmgren inviger Utbildningschansen i Gävle Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 5
Gävle kommun försöker förmå människor att sätta sig i skolbänken igen för att öka sin kompetens. Foto: Anders Wiklund/TT.
3 av 5
Under tisdagen presenterades Utbildningschansen under en presskonferens. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
4 av 5
Barbro Holmberg på invigningen av Utbildningschansen Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
5 av 5
Gävle kommun satsar på att minska arbetslösheten genom utbildning Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Nu drar Utbildningschansen igång

Barbro Holmberg, landshövding: Utbildning ger jobb
1:48 min

I dag startade Utbildningschansen i Gävle. Arbetsgivare, arbetssökande och utbildningssamordnare samlas på samma ställe.

Kombinationen utbildning och arbete gör det här speciellt, säger Kajsa Wiklund, vuxenutbildningschef i Gävle.

I dag drar en serie träffpunkter i Vuxenutbildningens lokaler i Gävle igång. Boende i Gävle har möjlighet att ett antal fredagar framöver träffa både arbetsgivare och utbildningssamordnare. Syftet är att sporra människor att sätta sig i skolbänken igen för att få den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

– Utbildningschansen är ett bra tillfälle att lyssna på arbetsgivare och höra vad de ser att det finns för behov, säger Tove Elvelid, förvaltningschef för Näringsliv & Arbetsmarknad i Gävle.

Enligt en rapport från Arbetsförmedlingen finns det ungefär 10 000 personer i länet som har "fel" utbildning, och alltså inte har den kompetens som arbetsgivarna behöver.

Samtidigt vet många inte om alla utbildningsmöjligheter.

Ett exempel är som många inte tänker på är alla yrkesutbildningar som finns på distans via yrkeshögskolor. Det är inget problem att kombinera ett jobb med utbildning, säger Kajsa Wiklund, vuxenutbildningschef i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".