Jennie Blomstrand, chef för barn- och ungdomsenheten Hudiksvalls kommun. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Ständig brist på familjehem

1:43 min

– Vi behöver några till för att kunna matcha på ett bra sätt, säger Jennie Blomstrand chef för barn- och ungdomsenheten Hudiksvalls kommun.

De allra flesta barn som är placerade i ett familjehem trivs, visar en undersökning gjord av Tommy Lundström på Stockholms universitet.

Ändå är det svårt att rekrytera nya och det är en ständig brist på familjehem.

Höga krav på familjerna

Att det är svårt att rekrytera familjehem kan bero på de höga krav som ställs och på negativ publicering hur barn vanvårdats, tror Jennie Blomstrand.

Hon säger dock att drygt 70 % som bor i ett familjehem trivs. Det visar en undersökning som gjorts vid institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet.

– Jag tycker det är viktigt att lyfta fram att många barn mår bra i sina placeringar. Sen är det viktigt att vi ser de barn som inte gör det och lyfter upp dem och tar dem på allvar och utreder hur det är för dem.

Lågt deltagande i undersökningen

Resultatet bygger på svar från 272 barn i tre län. Bortfallet är stort, nästan hälften som fick undersökningen lämnade aldrig något svar.

Så frågan är ju hur tillförlitlig undersökningen är.

– Det är ju en nöjdhetsundersökning. Men det är ändå barnen själva som svarat och skrivit. Det ger någon signal som vi kan få fram. Jag tycker ändå det är viktigt att fråga barn hur det är, säger Jennie Blomstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista