Magnus Persson är ordförande i det nya bolaget Söderhamns tillväxtkassa. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Storsatsning på näringslivet i Söderhamn

1:38 min

Ett nytt riskkapitalbolag har bildats i Söderhamn. Det är åtta lokala entreprenörer som gått samman med statliga Inlandsinnovation för att få näringslivet i kommunen att blomstra.

Magnus Persson som är ordförande i det nya bolaget "Söderhamns Tillväxtkassa" som presenterades i dag.

– Det känns exalterande. Det känns riktigt bra. Jag själv trivs i Söderhams kommun och vill bidra med det jag kan för att få kommunen attraktiv, berättar Magnus Persson.

Entreprenörerna har alla anknytning till Söderhamn. De har gått samman för att med både ekonomiska medel och mentorskap kunna stötta lokala företagare.

– Vi kommer möta människor från Söderhamn eller från andra kommuner som vill flytta sina verksamheter hit sedan ska vi se vad vi kan hjälpa dem med. Det kan vara sådana som vill ha affärsstöd, affärsutveckling och ekonomiskt stöd med mera, säger Magnus Persson.

Vilka är det som kan vända sig till er?

– Alla som har en bra idé och som är engagerade, förklarar han.

Söderhamns Tillväxtkassa är ett samarbete mellan de lokala företagarna och det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation som investerar lika mycket i Tillväxtkassan som företagarna tillsammans.

Totalt handlar det om 11 miljoner kronor.

– Det vi tjänar på det här är att vi får en mer attraktiv kommun som blir bättre för kommunens innevånare och oss själva, säger Magnus Persson.

Vill ni inte tjäna pengar på det här?

Det är klart att det är ett av målen. Att vi ska ha en ekonomisk avkastning. Men i första hand vill vi bidra med någonting som utvecklar Söderhamns kommun, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista