Främlingsfientliga sajter var snabba att plocka upp nyheten om studenterna som får byta bostad i Ockelbo. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

Främlingsfientliga ställer studenter mot ensamkommande i Ockelbo

1:17 min

Det dröjde inte länge innan främlingsfientliga sajter plockade upp Arbetarbladets nyhet om studenter i Ockelbo som tvingas flytta i samband med att ett boende för ensamkommande barn öppnar.

I sommar öppnar ett nytt hem för ensamkommande flyktingbarn i Kaplansgården i Ockelbo. Enligt kommunchefen Lars Sjödin har dagens studentboende bara varit halvfullt den senaste tiden.

Nu tvingas studenterna som bor där flytta till vanliga lägenheter. De kommer att få erbjudanden om ett nytt boende av Ockelbogårdarna, studentrabatt för att kostnaden inte ska bli större än den är i dag och flytthjälp.

I en artikel i tidningen Arbetarbladet i slutet av förra veckan uttryckte studenterna oro i samband med flytten, och tyckte att informationen från det kommunala bostadsbolaget Ockelbogårdar varit bristfällig. Det dröjde inte länge innan främlingsfientliga sajter hade plockat upp nyheten, och studenterna själva tyckte att deras citat vinklades felaktigt.

– Det är inte synd om oss och det är bra att de ensamkommande barnen kommer hit, säger en av dem i ett sms till P4 Gävleborg.

Nu riktar Ockelbos kommunchef Lars Sjödin skarp kritik mot tidningens publicering.

– Jag har räknat till 16 negativa kommentarer från studenterna. Är det de åsikterna som de har så är det ju så, men som jag har förstått det på studenterna sa man också många saker som var positiva, något som journalisten valde att inte ta med, säger Lars Sjödin och fortsätter:

– Arbetarbladet tillåter också publicera nästan precis vad man tycker anonymt i kommentarerna. Jag tror det är 95 stycken kommentarer i dag. Det är extremt mycket.

Daniel Nordström är chefredaktör på tidningen.

– Jag tycker att Lars gör det enkelt för sig när han säger som han gör. Men det är en sak. I grunden är det här en ganska harmlös artikel. Den handlar om studenterna på Kaplansgården som uttrycker kritk mot Ockelbogårdarna. Och det är förståeligt att de gör det i detta fall, säger Daniel Nordström.

Att artikeln sedan hamnat på främlingsfientliga sajter är något som ändrar dess innebörd.

– Då riktas all kritik mot Arbetarbladet. Men att studenterna inte har något emot de ensamkommande barnen borde ha tagits med i artikeln.

Varför gjordes inte det?

– Det vi skrev om var kritik som de här studenterna hade mot Ockelbogårdarna. Det var artikelns ursprung. Men det här är en publicering som är pågående. Vi lär skriva om det här fler gånger.

Hur ser du på anonyma kommentarer på tidningens sajt?

– Där har jag en väldigt tydlig linje att jag tycker att man ska ha möjlighet att vara anonym i kommentarerna. För det finns personer som har behov av att vara det. Däremot har vi också tydliga regler för vad man får säga och inte i kommentarerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista