Foto: Sören Andersson / TT
Bandy

Så ska bandykrisen lösas

Hör debatten mellan Ulrika Prytz, Svenska Bandyförbundet och Bo Nyman, FIB
6:37 min

Kritiken från Svenska Bandyförbundet mot Internationella Bandyförbundet (FIB) handlade bland annat om köldgränser som inte togs på allvar och brister i kommunikationen mellan förbunden. Svenska Bandyförbundet hotafr med en bojkott av VM i framtiden om det inte sker förändringar.

Men nu kan krisen lösas.

I söndag avslutades bandy-VM för herrar i ryska Irkutsk med att Sverige förlorade finalen mot Ryssland med 3-2.

Även nästa år går bandy-VM i Ryssland, men det är inte säkert att Sverige kommer att ställa upp. Svenska Bandyförbundet hotar med bojkott om det inte sker förändringar.

Vad är det ni på Svenska Bandyförbundet är besvikna på?

– Vi upplever att vi är en toppstyrd organisation och efterlyser mer demokrati, säger Ulrika Prytz, styrelseledamot i Svenska bandyförbundet.

– Under VM blev det ändringar i spelprogrammet när kvartsfinaler lades till och matchtider flyttades. Man upplever på plats att det är en svag organisation, Det är svårt att få svar ifrån dem. Sedan tas köldgränserna inte på fullt allvar, säger hon.

Bo Nyman, känner du igen någonting av det Ulrika Prytz säger?

– För mig var det en jättestor överaskning att komma hem och ta del av det inspel som gjorts av Svenska Bandyförbundet. Vår arbetsordning inom FIB är att om man har en annan uppfattning, så reserverar man sig mot ett beslut eller lämnar in en protest. Och det har vi inte överhuvudtaget fått, säger Bo Nyman.

Vad säger du om kritiken?

– När det gäller kvartsfinalerna så förankrades den hos de lag som var berörda utav dem. När det gäller köldgränserna så har man drivit frågan från Svenska Bandyförbundet under ganska lång tid och föreslagit en form utav tabell för hur matchtiderna ska se ut vid olika temperaturer. Vi kom fram till att tabellen är en slags guideline, men slutligt beslut tas av en tävlingsjury på plats. Och så har skett, säger han.

Krävs det en bojkott för att få till en förändring?

– Ja, om delegationen som varit plats gör den beömningen så är jag beängen att hålla med, säger Ulrika Prytz.

– Det är upp till Sverige att bestämma det, så det har jag ingen uppfattning om, säger Bo Nyman och tillägger:

– Sverige har mycket god representation inom samliga instanser inom FIB. Som jag sa - ingenstans har man reserverat sig för något beslut. Så jag är jätteförvånad.

Vad gör ni för att en bojkott inte ska bli aktuell?

– Vi får se vad det egentligen är som ligger bakom. Vad den konstiga krititken utgår från, säger Bo Nyman och fortsätter:

– En av våra datorer har varit ur funktion. Det finns ytterligare personer inom FIB som har varit möjliga att sända mail till. Dessutom bodde vi på olika hotell med tio minuters promenad emellan, så det hade varit mycket enkelt att komma om man tyckte att man hade kommunikationsproblem.

Kan ni lösa detta genom att laga en dator och kommunicera lite bättre här hemma?

– Absolut, säger Ulrika Prytz.

– Som du säger - det är en liten sport och målsättningen måste vara ett bra samarbete med tydliga regler så att lagen får de bästa sportsliga förutsättningarna. Det här ska vi säkert lösa om något bra sätt, det är jag övertygad om, säger hon.

Hur ska ni gå tillväga nu då?

– Vi måste först samla våra trupper. Jag tror de kom hem igår kväll sent, så vi måste sätta oss ner och diskutera igenom vad som har hänt, säger Ulrika Prytz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".