Landstingets personal lockas att jobba på sommaren mot extra betalt. Foto: Bertil Ericson/TT

Landstinget lockar anställda med sommarmorot - facket kritiska

1:33 min

Jakten på sommarvikarier inom sjukvården är i full gång. Och även i år tvingas landstinget Gävleborg uppmana sin personal att ta en kortare sommarsemester för att få schemat att gå ihop.

– Vi kommer ha sommarmorötter i år också. Men vi vill vara restriktiva med att tillämpa den och vi ser det som en sista utväg. Vi vill att vår personal ska ha semester i sommar, det är jätteviktigt för återhämtningen, säger Karin Rystedt som är personaldirektör för landstinget.

Redan i höstas började Landstinget Gävleborg annonsera efter sommarvikarier och nu har man rekryterat ungefär hälften av de man behöver.

Men troligtvis får man inte tag i tillräckligt många och därför plockar man fram sommarmoroten som innebär att man får en fast summa i ersättning mot att man bara tar ut två veckor semester på sommaren.

Förra året var den summan på 15 000 kronor och över 100 medarbetare tackade ja till erbjudandet.

Men Vårdförbundet är kritiska till att man lockar sin personal att jobba in semester på sommaren.

– Vi anser att det är en dålig lösning på personalbrist som man skulle kunna lösa på annat sätt. Vi anser att personalen ska få ut sin lagstadgade semester, säger Cecilia Hedvall på Vårdförbundet Gävleborg.

Till exempel föreslår Vårdförbundet att man som sommarvikarie ska erbjudas högre lön.

Dessutom är man kritiska till att personal som tackar ja till sommarmoroten, och får löfte om att ta ut sin semester andra tider på året, i slutändan inte får det på grund av personalbrist.

– Landstinget säger att man ska få ut den sparade semester under andra delar av året, men när det sedan kommer till hösten och vintern och man vill ta ut sin semester finns det inte personal som kan täcka den frånvaron, och man får inte ut semestern, säger Cecilia Hedvall på Vårdförbundet Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista