Ockelbo kyrka. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio

Svenska kyrkan kartlägger församlingarnas fastigheter

1:15 min

Svenska kyrkan äger en hel del fastigheter, men hur många det egentligen handlar om är oklart.

Nu ska kyrkans fastigheter räknas i hela landet.

– Det här handlar ju nu om att samla ihop samlad kunskap för hela svenska kyrkan. Det är ju församlingarna själva som äger sina fastigheter, så det naturliga är ju att det är församlingarna som har fakta och kunskap om fastigheterna, säger Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan.

Antalet kyrkor i Svenska kyrkans ägo är 3 400, men hur många församlingshem, prästgårdar, förrådsutrymmen, bostäder och kontor man har är oklart.

Kostnaden för innehavet uppgår dock till 3,7 miljarder kronor, vilket motsvarar 27 procent av den totala verksamhetskostnaden, utöver begravningsverksamheten.

– Det är församlingarna som har fakta och kunskap om fastigheterna

Därför hoppas man nu att kartläggningen, som ska vara klar i april nästa år, kan resultera i en effektivare förvaltning av församlingarnas fastigheter.

I Ockelbo församling har man redan sett över sitt fastighetsbestånd.

Larry Wickman, som är kyrkoherde i församlingen, säger att försäljningen och samordningen av lokaler kan göra verksamheten bättre i längden.

– I Ockelbo församling har vi gjort ett antal fastighetsförsäljningar genom åren. Här förenar vi både en kostnadseffektivisering och även någonting som kan vara till gagn för verksamheten också, säger Wickman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista