1 av 2
Ville Aaltonen, anfallare i Bollnäs och tränare för bandygymnasiet tror det kommer ha nytta av GPS tekniken när det gäller att anpassa träningen. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Keller, fystränare Bollnäs bandy. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Bandy

Bandyspelare kartläggs med GPS

1:39 min

Bandyspelarna i Bollnäs kartläggs nu av GPS-utrustning. Den registrerar bland annat fart, längd och rörelsemönster. Datan kan sen användas för att lägga upp en individanpassad träningsplan.

– Vi kan styra träningen dit vi vill, säger Magnus Keller fystränare i Bollnäs bandy.

Bollnäs bandy fick tillgång till GPS utrustningen i december och har använt den i en match och på några träningar. Tekniken kommer från Australien och är en förfinad GPS och som även används av andra idrottsklubbar i världen.

Via sensorer registreras flera data som varit intressant att ta del av tycker spelaren Ville Aaltonen.

– Man ser och får mycket fakta hur mycket man åker och hur man åker och hur  man belastar. Mycket som man inte riktigt haft en aning om förut, säger Ville Aaltonen.

Det är inte bara A-laget i Bollnäs som ska använda utrustningen utan även eleverna på bandygymnasiet där Ville Aaltonen lärare och tränare.

– Kanske försöka anpassa på olika positioner och sommarträningar. Man får säkert något som man kan dra nytta av.

Den här tekniken ska presenteras på kvällens hemmamatch mot Broberg. Publiken kan då på storbildsskärmar exempelvis följa några av spelarna berättar Magnus Keller.

– Vi har ju tänkt visa hur mycket en spelare åker i åksträcka och olika hastighetszoner på ett lätt sätt. Idrottsforskning är ju väldigt avancerat men vi vill försöka visa det här på ett enkelt sätt så att åskådarna förstår lite grand vad det innebär, menar Magnus Keller. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista