Majs Keller från Söderhamn är med och startar en avdelning för RFSL i Hälsingland. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Hälsingarna får en egen avdelning inom RFSL

1:44 min

I Hälsingland finns flera personer som vill jobba för allas lika värde. Därför startas nu en lokal hälsingeavdelning inom Riksförbundet för homosexuellas, bisexuallas och transpersoners rättigheter, RFSL.

Majs Keller från Söderhamn är en av personerna bakom den nya avdelningen och hon är spänd av förväntan inför det första årsmötet som hålls den 23 februari.

– Det känns jättebra och jättekul. Jag hoppas att vi, trots att mötet är i Söderhamn, kan nå ut till hela Hälsingland. Vi har redan lagt ut lite krokar i Bollnäs, Hudiksvall och i Vallsta där jag vet att det finns folk som vill vara med, säger Majs Keller.

Förra sommaren var Majs Keller med och arrangerade Pride i Söderhamn. Nu vill hon fortsätta jobba för allas lika värde och därför startar hon nu, tillsammans med Johanna Källström och Marita Norman, en hälsingeavdelning inom RFSL.

För trots att det redan finns en länsförening i Gävleborg tycker Majs Keller att det även behövs en mer lokal avdelning. 

– Jag kommer från Hälsingland och brinner för Hälsingland. Och jag tycker att folk ska kunna bo kvar här oavsett vem man är och vem man tycker om.

Är det svår att göra det i Hälsingland i dag?

– Om du frågar mig så nej. Men jag ser på nätet och hör folk säga att det fortfarande kan vara svårt. Även om vi kommit väldigt långt i dag, förklarar Majs Keller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista