1 av 2
Emil Malmgren, butikschef på Ica Söder i Gävle Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio
2 av 2
Söders Närköp rånades igen under måndagskväll. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio

Väktare sätts in mot rånvåg

Efter att flera butiker rånats i Gävle den senaste tiden så har flera butiker nu infört väktarbevakning om kvällarna.

Butikskassörskan Anna-Carin på Konsum Hallen i Gävle var med om ett rån för tolv år sedan och känner trygghet i att extra åtgärder har satts in.

- Ja, det är ju oroligt när man jobbar kväll såklart, man har ju ögonen gärna mot entrédörren, man är försiktig och stoppar undan så mycket pengar man kan bara så att det inte ska finnas någonting framme att ta, säger Anna-Carin - som inte vill lämna ut sitt efternamn.

Och nu har ni en väktare om kvällarna, hur känns det?

-Jo det känns ju mycket tryggare såklart, som då står och vaktar entrén så då behöver man ju inte känna det i alla fall att det kommer nån på en direkt så, säger Anna-Carin.

Ica och Konsum vid Södermalmstorg är två av dom butiker som numer har väktare kvällstid.

Emil Malmgren är butikschef på Ica Söder, som nyligen utsattes för ett rån.

- Ja, efter det som hände oss så har vi vidtagit en hel del åtgärder och ändrat på en hel del rutiner just för våran säkerhet och tillexempel så har vi väktare i butiken vid entrén, säger han.

Daniel Eklund, som är butikschef på Konsum Hallen säger att det är viktigt att prata om säkerhetsrutinerna med personalen, förutom åtgärder som övervakningskameror och väktare.

- Oro finns det ju, absolut, eftersom att det är så nära som det har hänt här nu, och flera gånger. Man försöker ju prata om det, hur vi agerar och det är det viktigaste tror jag. Om det händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".