Foto: Hans Strandberg/Sveriges Radio
P4 Kollar telefonförsäljning

Uppringda – trots nixade telefonnummer

11 min

Många lyssnare berättar om hur de blir uppringda av telefonförsäljare trots att de anmält sig till Nixregistret.

– Det finns de som inte bryr sig om regler och lagar – och ringer ändå, säger Jonas Edström, ordförande i föreningen NIX-Telefon.

Från och med den här veckan är det okej för telefonförsäljare att ringa till din mobiltelefon. Tidigare har branschens egna regler förbjudit att ringa privata mobiler.

En som dock blivit uppringd redan före den första februari är Christina Rosén i Sandviken. Hon överväger nu att gå med i NIX-Telefon.

– Det ska jag nog göra, säger Christina Rosén.

Jonas Edström är ordförande i föreningen NIX-Telefon, som hjälper människor att blockera oönskade telefonsamtal från telefon. Så här förklarar han varför han tror att Chrsitina har blivit uppringd av telefonförsäljare på sin mobil innan den 1 februari.

– Antingen har hon varit kund i företaget tidigare och då har man en gång i tiden gått med på att de kontaktar henne. Eller så kan det vara sådana som inte bryr sig om regler och lagar – och ringer ändå, säger Jonas Edström.

Att folk får samtal från telefonförsäljare trots att de står med i Nixregistret kan bero på att företag byter information med varandra, menar Jonas Edström.

– Ett exempel kan vara att du är prenumerant på en tidning, och så har tidningen en kontakt med MySafety, och så ser de att de kanske vill utbyta kontakt mellan sina kunder för att de tror att det kan utöka deras prospektering. Då står det i bägge företagens villkor att kunderna går med på att deras kontaktuppgifter lämnas ut till samarbetspartners, som i sin tur inte behöver vara explicit angivna, säger Jonas Edström.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista