1 av 4
Soporna töms inne i rummet där violsprayen sprutas ut. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio
2 av 4
Mikael Strandberg är vd för Bollnäs energi och Torbjörn Nilsson är produktionschef. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio
3 av 4
Soporna töms och förhoppningsvis ska de inte lukta lika illa i framtiden. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio
4 av 4
Doftdimman ligger tät i soprummet. Foto: Magnus Hansson / Sveriges Radio

I dag börjar Bollnäs sopor dofta viol

0:50 min

I dag kommer Bollnäs att börja dofta viol. Det efter att Säverstaverket köpt in en maskin som sprayar avfallet med en sorts parfym som gör att soporna ska lukta betydligt bättre än tidigare. Nu har maskinen installerats och testkörs och i dag är det premiär för de violdoftande soporna i Bollnäs.

– Det är klart att det inte ska lukta sopor i Bollnäs. Vi måste göra vad vi kan för att få bort den sötsura doften. Det här kan vara en del i det hela och sedan får vi se om det här räcker eller om vi får ta till andra åtgärder, säger Mikael Strandberg som är vd för Bollnäs energi.

När sopor tippas av vid Säverstaverket virvlar dammpartiklar upp och en sur odör sprids. För att dämpa lukten och maskera den har därför den här veckan en maskin installerats som ska spreja en vattendimma med luktämne över avfallet.

– Vi fick kontakt med ett företag som sysslar med de här sakerna och deras rekommendation var att använda viol för det är en doft som tar över och den här soplukten finns ju men vi dämpar den med viol. Istället för sötsurt så har vi en godare doft.

Vad finns det för andra alternativ?

– Det finns många alternativ. Jordgubbe, smultron och så har vi sagt att pepparkaka fanns, vi får se. Vi måste ha en doft som tar över och vi vet inte om pepparkaka gör det, säger Mikael Strandberg.

Annars vore det kanske fint med pepparkaka i juletid?

– Ja, det skulle vara trevligt om vi kunde sprida lite jullukt i hela Bollnäs, säger Mikael Strandberg.

– Och i augusti tänkte vi prova surströmming, flikar Torbjörn Nilsson som produktionschef in och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista