Från vänster: Filip Fastén från Ljusdal och Markus Westh från Bollnäs. Foto: Pressbild Årets kock / Montage: Linn Fogelberg/SR

De kan vinna Årets Kock

7:52 min

Kommer årets vassaste kock från Gävleborg?

Markus West från Bollnäs och Filip Fastén från Ljusdal ställer sig vid spisarna i dag i den prestigefyllda tävlingen Årets Kock.

I dag när tävlingen Årets Kock avgörs i Stockholm kan den statusfyllda titeln mycket väl vinnas av en länsbo eftersom två av de sex finalisterna kommer från Gävleborg.

– Det är 5 1/2 timmes matlagning utan raster. Det är timing, tid och fokus som gäller under de timmarna, säger Filip Fastén.

Första rätten är helstekt anka med apelsinsås. Nästa rätt blir skrei med pilgrimmusslor som finalisterna får förbereda på vilket sätt de vill.

Det är bara killar med i finalen. Var är brudarna då?

– Fram till semifinalen är alla anonyma och man bedöms på bild och recept. Tyvärr är det inte lika många tjejer som skickar in, säger Filip Fastén som berättar att branschen är väldigt mansdominerad.

– Fler och fler kvinnor kommer in i restaurangköken, men majoriteten är män fortfarande, säger han.

Prins Carl-Philip sitter i juryn och landsbygdsminister Eskil Erlandsson, arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson och näringsminister Annie Lööf deltar.

Prisutdelning kl 15.15 Stockholm Waterfront.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista