1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Åsa Larsson, bygglovchef Gävle kommun Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Lagförslag kan slopa bygglov

2:12 min

Nu kan det bli fritt fram att bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter - utan att söka om bygglov.

Slopandet av enklare bygglov kan både förenkla för medborgarna samt omfördela kommunens arbete, enligt Åsa Larsson, bygglovschef på Gävle kommun.

- Vi tror att det kommer bli väldigt mycket enklare för medborgarna i kommunen. En del små ärenden där man inte behöver söka lov blir ju naturligtvis lättare. Man kommer ha kontakt med oss vid den tekniska prövningen ändå, men man kommer ifrån bygglovskedet, säger Larsson.

Lagförslaget som regeringen presenterade idag innebär att villa- och fritidshusägare ska få bygga till 15 kvadratmeter på sina hus utan att söka bygglov.

Man ska även kunna ställa upp ett bostadshus på upp till 25 kvadratmeter om det redan finns ett hus med bygglov på tomten. Det enda som krävs är att lämna in en anmälan om detta.

Om tillbyggnaden hamnar närmare än 4,5 kvadrat från tomtgränsen så måste man ha grannens medgivande.

I Gävle kommun kan det bland annat innebära att man kan lägga mer resurser på att handlägga ärenden om svartbyggen istället, något som behövs, enligt Larsson.

- Om det här lagförslaget går igenom så ser vi att det är en del av de ärenden vi hanterar idag och de ärendena är också tidskrävande, fastän de är små och enkla. Mycket kanske för att man ska höra grannar och det kan bli diskussioner och den tiden kan vi lägga på andra saker.

– Det som är välkänt i Gävle nu, det är att vi har legat efter med vårt tillsynsarbete. Vi har mycket ärenden där vi ska hantera svartbyggen och ovårdade tomter bland annat. Där kan vi göra en stor insats, säger hon.

Genom att slopa bygglovet är det grannarna själva som får komma överens om eventuella dispyter som opassande tillbyggnader kan innebära.

Men Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund ser positivt på lagförslaget som presenteras idag.

- Vi tror att det höjer värdet på villägarens fastighet. Vi har fått ett väldigt starkt stöd för tanken om att man ska få bygga till 15 kvadrat utan att besöka söka bygglov. Och det verkar vara bra också för att grannarna är skyddade så tillvida om den här tillbyggnaden hamnar närmare än 4,5 kvadrat från tomtgränsen så måste man ha grannens medgivande, säger Liljeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista