OS i Sotji

Just nu: Chatta med våra experter

Radiosporten sänder nu direkt i två timmar inför morgondagens OS-start.

Ni kan chatta med våra experter Magnus Arvedson (ishockey) och Torgny Mogren (längdskidor).

Mikael Widerberg: Hej! Nu startar alldeles strax vårat införprogram i P4. Och snart kommer man kunna chatta med experterna Torgny Mogren och Magnus Arvedson. Ställ era frågor redan nu!

13:01, 7 February 2014

Magnus Arvedson: Hej på er! Jag sitter i OS-studion just nu och ska prata i radio, men snart ska jag chatta med er. Fortsätt skicka in frågor!

13:05, 7 February 2014

Mikael Widerberg: Inledningsvis kommer vi att chatta med Arvedson, så fort han är klar med radio. Mogren kommer därefter.

13:06, 7 February 2014

Mikael Widerberg: Fortsätt skicka in frågor till Arved och Mogren. Alldeles strax drar vi igång.

13:11, 7 February 2014

Munken: Fråga till Magnus Arvedson: Tror du Marcus Johansson kommer gå in som center i någon av de två första kedjorna?

Magnus Arvedson: Nej, jag tror han kommer att gå in som vänsterforward med Nicklas Bäckström som center och Daniel Alfredsson som högerforward. I en tänkt andrakedja. Så tror jag att det blir i alla fall.

13:11, 7 February 2014

Prinsen: Vem blir viktigast i Tre Kronor?

Magnus Arvedson: Målvakten Henrik Lundqvist.

13:12, 7 February 2014

Käppakrigaren: Hur vill du att kedjorna ska se ut i Tre Kronor?

Magnus Arvedson: Förstakedjan:Daniel Sedin - Henrik Zetterberg - Loui Eriksson

Andrakedjan:Marcus Johansson - Nicklas Bäckström - Daniel Alfredsson

Tredjekedjan:Alexander Steen - Patrik Berglund - Gabriel Landeskog

Fjärdekedjan:Gustav Nyqvist - Marcus Krüger - Jacob Silfverberg

13:14, 7 February 2014

S: Magnus, vilka lag tar medalj?

Magnus Arvedson: Kanada, guld. Ryssland, silver. Sverige, brons.

13:15, 7 February 2014

Frasse: Hur mycket kommer Sedinarnas samarbete saknas? Kommer detta resultera i att Dannes lägstanivå initialt sjunker, då han tvingas spela ihop sig med två istället för en kedjekamrat?

Magnus Arvedson: Hej Frasse! Vi vet alla att Sedinarna helst spelar ihop och spelar väldigt bra tillsammans. Nu kommer, som jag tror, Henrik Sedin ersättas av Henrik Zetterberg - och det är ingen dålig ersättare. Helst hade jag velat se Sedinarna ihop med Loui Eriksson, som vi ju vet fungerar.

13:17, 7 February 2014

Johan: Hur går det för tre kronro?

Magnus Arvedson: Jag tror Tre Kronor tar OS-brons.

13:18, 7 February 2014

Gurra: VIlket lag är din favorit till guldet?

Magnus Arvedson: Kanada har blivit min favorit. Förut hade jag Sverige, men efter de tunga skadorna på Henrik Sedin och Johan Franzén så har jag ändrat mig.

13:19, 7 February 2014

Tjorven: Vad tappar Tre Kronor nu när Henrik Sedin inte kan spela

Magnus Arvedson: Man tappar samarbetet med Daniel Sedin som är världsklass och tog oss till ett VM-guld 2013. Vi tappar kanske den säkraste kedjan på förhand med Loui Eriksson och tvillingarna Sedin. Dessutom tappar vi förmodligen den bästa PP-uppställningen, som vi kunde ha haft.

13:21, 7 February 2014

Bosse: Tror du Mårts låter spelarna ha (nyttjar) de roller de har i NHL?

Magnus Arvedson: Ja, det tycker jag är otroligt viktigt att han gör det med den korta förberedelsetiden. Jag saknade det själv när jag var med i OS-turneringen 2002. Det är en av de viktigaste punkterna för Mårts, att känna till alla NHL-spelarnas roller i sina respektive klubblag i Nordamerika.

13:24, 7 February 2014

Kalles kaviar: Vem kommer göra flest mål och assist i Tre Kronor

Magnus Arvedson: Backen Erik Karlsson. Jag tror att PP kommer att bli viktigt och där är Karlsson en nyckelspelare.

13:24, 7 February 2014

Alica: Hur viktig blir premiären mot Tjeckien?

Magnus Arvedson: För att lägga beslag på gruppsegern är detta en viktig match, och vi får många svar från Tjeckien-matchen. Hur bra denna upplaga av Tre Kronor är.

13:26, 7 February 2014

Mikael Widerberg: Då tackar vi Magnus Arvedson. Inom kort chattar vi skidor med Torgny Mogren. Ställ era frågor nu!

13:34, 7 February 2014

Sportig: Bojkottar Viasat i år. Är det fel att göra det? Alla kan ju inte se OS.

13:35, 7 February 2014

Mikael Widerberg: Snart, snart, snart dyker Mogren upp. Den som väntar på något gott...

13:43, 7 February 2014

Torgny Mogren: Hej på er! Jag ska prata lite mer i radio strax, men om fem minuter börjar jag chatta med er. Fortsätt skicka in frågor - om framför allt längdskidor.

13:52, 7 February 2014

Mora-Nisse: Hej! Hur ser du på Charlotte Kallas möjligheter i skiathlon och vilka åkare är favoriter i loppet?

Torgny Mogren: Hon har stor chans till medalj, för att hon har blivit så mycket bättre i den klassiska tekniken. Favorit är Marit Björgen, Norge.

13:59, 7 February 2014

Sportig: Har Hellner sett sin bästa tid eller kommer han kunna skrälla?

Torgny Mogren: Nej, det har han inte. Han har inte varit i form på hela säsongen och verkade vara på gång förra helgen, så jag tror att han kommer att göra ett bra OS.

14:00, 7 February 2014

Sportig: Kommer Sverige lyckas bryta den Norska dominansen i längdskidor?

Torgny Mogren: Nej, inte detta år i alla fall. Det såg ju väldigt bra ut på Junior-VM som nyss är avslutat. Så det finns god återväxt och det är bara att hoppas att de svenska åkarna utvecklas på ett bra sätt så att vi får en större bredd.

14:01, 7 February 2014

Anna: Hej Torgny! Vilken svensk har störst chans att ta medalj, tror du?

Torgny Mogren: Som det ser ut nu så är det Charlotte Kalla.

14:02, 7 February 2014

Sportig: Hur tror du Kalla kommer klara sig mot Norskorna

Torgny Mogren: Hon måste ha en riktigt bra dag om hon ska rå på Björgen. Johaug har hon kanske lite större chans att slå.

14:03, 7 February 2014

Andreas: Kommer den höga höjden vara positiv eller negativ för Kalla jämfört med konkurrenterna?

Torgny Mogren: Alla har förberett sig för hög höjd efter konstens alla regler, så jag tror att det inte har så stor betydelse med den höga höjden.

14:04, 7 February 2014

Sportig: Hur många Guld tar Norge i OS (Längskidor)

Torgny Mogren: Noll... Haha, nä jag tror på fem norska guldmedaljer i längdskidor.

14:05, 7 February 2014

Torgny Mogren: TjaTorgny! Vad ser du mest fram imot?

Torgny Mogren: Det är alltid stafetterna och loppen med individuell start.

14:06, 7 February 2014

Torgny Mogren: Nu ska jag in till vår lilla OS-studio igen här i Sotji. Återkommer snart och fortsätter svara på era frågor. Så fortsätt skicka in fer frågor - det här är kul!

14:07, 7 February 2014

Torgny Mogren: Nu är jag tillbaka igen. Återupptar chattandet nu!

14:10, 7 February 2014

Ricky: Vore det inte mer rättvist att alla åkare fick åka på skidor av samma märke och med samma vallning. Då skulle man ju verkligen se vem som är bäst. :-)

Torgny Mogren: Det har man pratat om i så många år, men det finns ju så många tillverkare av skidor. Man kan inte bestämma att man åker på ett märke, det måste skidåkarna själva få bestämma. Från skidmärke till skidmärke skiljer sig känslan åt hur det är att åka på dem. Det är samma skillnad på hur man upplever känslan av att köra olika bilmärken. Det skulle vara rättvist om alla åkte på samma valla, men oerhört svårt att kontrollera. Samtidigt är det ju lite tjusning i att testa fram rätt valla i olika landslag. Det är också en tävling i tävlingen.

14:14, 7 February 2014

Ronnie: Är föret besvärligare i Sotchi för valla teamet än vad de är vana vid?

Torgny Mogren: Som vädret är nu är det helt ok. Men det kan snabbt slå om och vi är ju vid en kuststad och då skiljer det en hel del på snökristallerna och fukten i den snö som faller. Men vallateamen är beredda på plötsliga väderomslag och har nog bra koll på vad som gäller.

14:16, 7 February 2014

Längdåkaren: Gunde var ju ute i spåret och skrek/manade på dig i stafetten 1988 i Calgary. Hörde du vad han skrek eller var du så inne i loppet att du inte lade märke till det?

Torgny Mogren: Jag hörde absolut allt vad han sa. Det var ju bara vi två där i skogen. Jag kommer inte ihåg ordagrant vad Gunde sa, men nåt i stil med: "Stå på så mycket du kan, du får vila hela dagen i morgon eller så länge du vill!" Sedan fick jag information av Gunde om att ryssen hade ramlat.

14:18, 7 February 2014

Tobbe: Hej! Har du någon magkänsla när det gäller revbensskadade Johan Olssons möjligheter i OS?

Torgny Mogren: Magkänslan är ganska god. Han verkar trots halvdåliga förberedelser se rätt så harmonisk ut och har gott mod.

14:20, 7 February 2014

Larry: Torgny, måste kolla med någon som var med "på den tiden" ;-) Det finns en "skröna" eller vad man ska kalla det för från OS 1988. Att Gunde var ute och provåkte stafettbanan dagen innan, blev bryskt bortvisad av en vakt och då åkte en ursinnig herr Svan till vallaboden och hittade där en armbindel det stod "Banchef" på och sedan gav han sig ut på banan igen. Är det något du kan bekräfta? :-)

Torgny Mogren: Jag vet att någon fick fatt i en armbindel där det stod "banchef" för att ta sig ut på spåret, men jag kan inte bekräfta om det var Gunde Svan eller någon annan. Det kan dock mycket väl ha varit så.

14:22, 7 February 2014

Sportig: Är det osportligt att bromsa eller vägra att dra?

Torgny Mogren: Att bromsa eller vägra att dra är väl inte osportsligt på något sätt, men det är en hederssak att hjälpa till. Jag skulle må dåligt om jag inte har hjälpt till att hålla fart i loppet. Men att bromsa en jagande klunga för att hjälpa en landsman som har gått loss, tycker jag är teamwork mer än osportsligt.

14:26, 7 February 2014

Torgny Mogren: Nu ryckte de in mig i OS-studion igen för att prata i radio. Kommer snart tillbaka och svarar på fler frågor.

14:26, 7 February 2014

Anna-Karin: Hörde att du ska kommentera skidskyttet också , har du själv åkt skidskytte någon gång, ev tävlat kanske?

Torgny Mogren: Ja, jag åkte SM en gång i den lilla jämtländska byn Kvarnsjö utanför Åsarna. Det var ruggigt svårt att åka skidor och sedan skjuta. Jag hade inte tränat på det överhuvudtaget. Det blev nog bara ett par träffar...

14:32, 7 February 2014

Sportig: Jönsson har inte vunnit något mästerskapsguld. kommer han ändra på det i år?

Torgny Mogren: Jag tror att det blir svårt. Han har haft en strulig säsong och inte visat den klass som han har haft förr.

14:33, 7 February 2014

Längdåkaren: Hur långt hade du hängt med idag i klungan i en femmil masstart? En eller två mil eller längre än så?

Torgny Mogren: Det tråkiga är att jag inte hade hängt med en mil, i alla fall om vi pratar om min dagsform 2014.

14:34, 7 February 2014

Ubbe: Du som var explosiv och duktig spurtare - hade du älskat sprint om den hade funnits "på din tid"? :-)

Torgny Mogren: Ja, det hade jag nog gjort. Jag var snabb, explosiv och tror att sprint hade passat mig bra.

14:35, 7 February 2014

Sportig: Kan Halfvarsson slå vem som helst i en spurt? Tränar man extra på spurter?

Torgny Mogren: Nej, det kan han inte. Norrmannen Petter Northug har övertaget på Calle Halfvarsson och har en effektivare spurtteknik än svensken. Ja, jag tror att de tränar extra på spurter och att röra sig snabbt och effektivt på korta sträckor.

14:39, 7 February 2014

Torgny Mogren: Sista frågorna nu, sedan ska jag åka upp till Krasnaja Poljana (bergen här i Sotji) och försöka få tag i mitt hotellrum.

14:40, 7 February 2014

Sportig: Tror du att Os kommer se annorlunda ut efter det Olsson gjorde på femmilen i VM?

Torgny Mogren: Det tror jag absolut. Jag kan inte tänka mig att vi får se en liknande femmil som vi såg under VM i Italien förra året. Man kommer aldrig att släppa iväg någon på det sättet som man gjorde med Johan Olsson.

14:42, 7 February 2014

Längdåkaren: Hade det inte varit läckert att se Silvio Fauner och Petter Northug i en 200 metersspurt när båda stått på toppen av sin karriär? Hade det varit glasklart att Northug vunnit?

Torgny Mogren: Ja, det hade varit glasklart. Det är få som har den träffen i tekniken som Petter har i en spurt.

14:43, 7 February 2014

Torgny Mogren: Tack för alla frågor, nu måste jag bege mig upp i bergen. I morgon börjar längdskidtävlingarna här i OS med damernas skiathlon. Ha det fint allihopa!

14:44, 7 February 2014

Mikael Widerberg: Då tackar vi både Torgny och Arved! Och tack för alla frågor. Vi hörs snart igen.

14:45, 7 February 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista