Många väljer att sluta på akuten i Gävle. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio, TT

31 Sjuksköterskor har sagt upp sig från akuten i Gävle

Förtroendevald: Det blir en oro i arbetsgruppen
1:30 min

Situationen för de anställda på akuten i Gävle har varit ansträngd under lång tid och under det senaste året och fram till i dag har 31 sjuksköterskor slutat.

Enligt Rafael Saers, som är förtroendevald för Vårdförbundet på akuten i Gävle, har situationen förvärrats under hösten och det har lett till osäkerhet bland de anställda.

– Det blir en oro i arbetsgruppen, man vet inte vilka man ska jobba med, det är många nya ansikten och det leder till ökad stress, säger Rafael Saers.

Hur påverkas patienterna?

– Det är svårt att säga, men det är klart att om personalen inte mår bra så kommer patienterna påverkas på ett eller annat sätt.

Sedan början av förra året och fram till i dag så är det sammanlagt 31 sjuksköterskor på akuten i Gävle som har eller ska sluta av olika anledningar.

Flera av de säger att de inte har något förtroende för ledningen på akuten har därför valt att söka sig till andra avdelningar på Gävle sjukhus.

– Det är många orsaker till varför man väljer att avsluta sin anställning, men en orsak som jag har hört är att man inte har förtroende för ledningen, säger Rafael Saers.

Vad vill ni ha för förändring?

– En bättre arbetsmiljö och mindre stressigt.

Landstingets HR-avdelningen har nu börjat intervjua både de som slutat och de som valt att stanna kvar på akuten för att se hur man kan förbättra arbetssituationen.

Och Rafael Saers hoppas att det ska ge resultat eftersom han för det mesta trivs på sitt jobb.

– De allra flesta jag har pratat med, och jag personligen, tycker att det är ett intressant och roligt jobb. För det mesta har vi roligt på arbetet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".