1 av 4
Filip Fastén blev Årets kock 2014. Till vardags arbetar han på Restaurant Frantzén i Stockholm. Idag avgjordes tävlingen på hotellet Stockholm Waterfront. Foto: Henrik Montgomery /TT
2 av 4
Prins Carl Philip sitter med i jury för Årets kock. Foto: Henrik Montgomery / TT
3 av 4
Årets kock 2014 Filip Fastén. Foto: Claudio Bresciani /TT
4 av 4

Filip Fastén från Ljusdal blev Årets kock 2014

1:32 min

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Filip Fastén är 2014 års vinnare. 

Av sex finalister vann Filip Fastén titeln som Årets kock. Till vardags jobbar han på Restaurant Frantzén i Stockholm.

Juryns motivering löd:
"Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi".

Under dagens tävlingar skulle finalisterna tillaga två rätter på fem och en halvtimme. Huvudråvaran i den första rätten var svensk anka och i den andra tävlingsrätten var huvudnumret skrei (torsk) och 14 färska pilgrimsmusslor i skal.

Vinnaren av Årets Kock 2014 blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock 2014, får mottaga Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och får en studieresa till ett gastronomiskt intressant land. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista