Marcus Hellner, Daria Cologna och Martin Johnsrud Sundby. Foto: Matthias Schrader.

Hellners sköna silverspurt

0:38 min

Marcus Hellner säkrade den andra svenska medaljen i OS i Sotji på herrarnas skiathlon. Han tog silver efter Dario Cologna. – Jag har kämpat hårt för det här, så himla glad att jag fick lyckas, säger Hellner till Radiosporten. Även Gävleborgsåkarna visade god form.

Herrarnas OS-skiathlon över 30 kilometer var länge odramatisk. En tätklunga på 17 åkare gnuggade fram i maklig takt i spåren. Fältet var samlat ända fram till sista kilometern.

Då smällde det till.

Svenske Marcus Hellner anförde rycket men Dario Cologna gick om och såg ut att gå mot en säker seger. Hellner kom dock tillbaka och vara nära att komma i kapp men åkte till slut in på en finfin andraplats.

– Han körde offensivt och det gillar jag, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Marcus Hellner som vann på den här sträckan vid förra OS i Vancouver 2010 men som haft det tungt  inför spelen i Sotji under den här säsongen.

Hellner säger att medaljen betyder mycket för honom som person.

– Känns otroligt stort att ha kommit tillbaka och lyckats igen, skönt ha i bagaget inför kkommande tävlingar. Skönt se att man har bra form. Ser fram emot fortsätta tävla.

Trea i söndagens lopp blev den norske världscupledaren Martin Johnsrud Sundby.

Gävleborgsåkarna visade god form

Övriga svenskar placerade sig också bra. Daniel Richardsson från Iggesund kom sjua, Lars Nelson tia och reserven Anders Södergren från Söderhamn blev 14:e:

- Äntligen börjar formen infinna sig! Det saknas bara den sista lilla procenten för att kunna vara med och kriga i toppen - det bådar gott för framtiden, säger han till Radiosporten.

Sjuan Daniel Richardsson var också mycket nöjd och delade gärna med sig av framgången till vallarna:

- Vi är i bra form hela gänget och framför allt har vi bra grejor. Det är skojigt att lyckas också med det och vallarna ska ha ett stort tack, säger han.

Ett bra besked inför stafetten

– Svenskarna gjorde en väldigt bra insats, ett riktigt bra resultat, säger Torgny Mogren.

Norske stjärnan Petter Northug hamnade först på 17:e plats.

Resultat skiathlon (h)

1) Dario Cologna, Schweiz,
2) Marcus Hellner, Sverige, +0,4,
3) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +1,4,

7) Daniel Richardsson, Sverige, +16,3,
10) Lars Nelson, Sverige, +22,3,
14) Anders Södergren, Sverige, +31,5,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista