"Shopping" fanns inte med som svarsalternativ när kommunen undersökte ungas fritidsintressen. Therese Wretlind och Alice Burefjord gillar annars att ägna sig åt ridning och dans. Foto: Elisabeth Lidén/Sveriges Radio.

Friluftsaktiviteter populärt bland Gävles unga

1:29 min

Friluftsaktiviteter, idrott och fotografering är populärt hos Gävles unga, enligt en ny undersökning. Samtidigt vill nästan hälften av barnen ägna sig åt fritidsaktiviteter trots att de inte gör det.

Drygt 1500 elever i årskurs sex och nio svarade i Gävle kommuns undersökning av ungdomars fritidsintressen, som visar att flickorna är mer aktiva än pojkarna och att eleverna i årskurs sex är  mer aktiva än niorna.

72% av eleverna har hållit på med idrott under året. Lika hög andel flickor som pojkar, men det är fler pojkar som är engagerade i idrottsföreningar.

- Att använda motionsspår, bada på friluftsbad och gå i skogen hade väldigt höga siffror när det gäller vad man hade gjort det senaste året, säger Kajsa Ravin, förvaltningschef för Kultur och Fritid i Gävle.

Samtidigt menar 44% av barnen att de skulle vilja ägna sig åt fritidsaktiviteter men att de inte gör det. Framför allt är det flickorna som känner så

- Vi får undersöka vidare vad exakt det är de vill göra. Vi vet att det finns ett stort intresse inom idrott, dans och att besöka olika kulturaktiviteter, säger Camilla Williamsson, projektledare på Din Fritid i Gävle kommun.

- Vi kan bli bättre på information. Att berätta om vilka möjligheter som finns, säger Kajsa Ravin.

Sjätteklassaren Therese Wretlind och Alice Burefjord från Sandviken har inga problem att sysselsätta sig på fritiden. Kompisar, dans och att träna hoppning med ponnyn är vad de helst ägnar sin fritid åt.

Finns det någonting ni skulle vilja ägna er åt på fritiden men inte gör i dag?

- Nej, jag tycker om det jag håller på med, säger Therese Wretlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista