Regeringens lärlingsplaster brinner inne. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gävle lyckas inte ordna lärlingsplatser

Vuxenutbildningschef: Känns inte bra att lämna tillbaka platser
1:40 min

Gävle kommun har inte lyckats ordna tillräckligt många lärlingsplatser för vuxna och nu tvingas man
betala tillbaka 1,2 miljoner kronor till staten.

Under förra året lyckades Gävle kommun bara fylla 9 av totalt 21 lärlingsplatser som man fått pengar för.

– Det känns inte bra att lämna tillbaka platser, men vi har ju i alla fall erbjudit möjligheten för de personer som varit intresserade, säger Kajsa Wiklund som är chef för Vuxenutbildning i Gävle.

Det var i regeringens vårbudget förra året som man satsade 1,1 miljarder kronor på nya lärlings- och vuxenutbildningsplatser i kommunerna för att få arbetslösa i jobb.

Men en stor del av pengarna, drygt 200 miljoner kronor, har inte använts av kommunerna, enligt Skolverket.

Gävle kommun fick 2 miljoner kronor för 21 lärlingsplatser förra året, men i slutändan lyckades man bara ordna 9 platser. Så därför tvingas man nu betala tillbaka 1,2 miljoner kronor till staten, pengar som hade kunnat leda till jobb åt arbetslösa.

– Jag tror att det är många kommuner upplever att det är mycket villkor runt omkring det här som gör att man avstår från att söka lärlingsplatser, säger Kajsa Wiklund.

Kjell Helling jobbar med lärlingsutbildning för vuxna i Gävle kommun och enligt honom kan det både vara svårt att få tag på företag som vill ställa upp med lärlingsplatser och på deltagare.

– Lärlingsutbildning är mode i dag, men ändå ser vi problem i att få tag i deltagare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".