1 av 2
Hiab i Hudiksvall varslar hälften av sina anställda. Foto: Hiab pressbild.
2 av 2
Per-Åke Sundin har jobbat på Hiab i 28 år, men nu är han varslad. Foto: Magnus Hansson

Anställd: Det här är dödsstöten

0:30 min

Hiab i Hudiksvall meddelar att de inleder förhandlingar om att minska personalstyrkan från runt 300 anställda cirka 150 vid anläggningen i Hudiksvall.

Krantillverkaren Cargotec Hiab i Hudiksvall varslar hälften av sina anställda om uppsägning. Det för att verksamheten ska omstruktureras och ändra fokus på sin verksamhet i Hudiksvall, skriver Hiab i ett pressmeddelande.

Hela produktionen kommer att läggs ner och bara verksamheterna inom utveckling och fösäljning blir kvar.

Bland de anställda är stämningen dyster och uppgiven:

– Det här är dödsstöten, säger en anställd innan han går in på det informationsmöte som Hiab-ledningen kallat till.

Hiab meddelar att planen bygger på en analys som gjorts på grund av den hårdnande globala konkurrensen. Enligt planen kommer produktionsansvaret för lastbilskranar, återvinningskranar och skogskranar försvinna i Hudiksvall. Monteringsverksamheten i Hudiksvall kommer dessutom successivt försvinna fram till första kvartalet 2015.

”Jag vill förtydliga att planen inte beror på missnöje med nuvarande produktionsarbetet, utan planen grundar sig helt i behovet att förbättra vår lönsamhet och sänka vår kostnadsnivå till en konkurrenskraftig nivå”, skriver Tomas Blomberg, fabrikschef i Hudiksvall i pressmeddelandet.

Den planerade åtgärden förväntas leda till årliga kostnadsbesparingar på ungefär 11 miljoner euro med full effekt från och med år 2016 och generera en omstruktureringskostnad på cirka 14 miljoner euro.

Caroline Schmidt (C), kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall blev illa berörd när beskedet kom på tisdagsmorgonen om att 150 jobb försvinner från orten.

– Det här var den första dagen med sol i Hudiksvall på flera veckor. Klockan halv nio går solen ner, den har inte ens gått upp. Det handlar om duktiga personer inom produktion, och runt varje anställd finns en familj, säger hon.

Hudiksvall drabbdades hårt för ett knappt år sedan när Ericsson stängde sin fabrik på orten. I samband med det gick kommunen in och stöttade de som förlorade sina jobb. Ett liknande paket hoppas kommunen nu kunna hjälpa till med denna gång.  

En presskonferens kommer att hållas klockan 15 på tisdagen.

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista