Helena Björkman, divisonschef Landstinget Gävleborg och akutmottagningen i Gävle. Foto: Sveriges Radio

Lämnar akuten på grund av brist på förtroende

1:06 min

Många sjuksköterskor har valt att lämna akuten i Gävle på grund av att de saknar förtroendet för att ledningen ska lösa problemet med den höga personalomsättningen.

I dagsläget saknas sju tjänster på akuten i Gävle. Arbetsbelastningen är hög enligt Vårdförbundet.

Enligt Landstinget handlar det om sammanlagt 26 sjuksköterskor som av olika skäl valt att slutat sin anställning på akutmottagningen Gävle under den senaste året och fram till maj i år. Under samma period har man rekryterat 21 medarbetare.

Helena Björkman är divisionschef inom landstinget:

– Vi har ungefär sju vakanser i dag som vi jobbar för att försöka täcka med ordinarie personal. Vi har även som ambition att höja grundbemanningen något under 2014. Detta för att komma åt problematiken med för mycket övertid. Vi vet att det blir en belastning på sikt för den enskilda medarbetaren.

Många som slutat på akuten säger att de inte har något förtroende för ledningen. Det är ett bekymmer när man ska rekrytera nya medarbetare, enligt Helena Björkman.

– Det är olyckligt att hamna i den här negativa spiralen. Vi måste hitta sätt att bryta den.

Just nu pågår arbetet med att stabilisera situtionen på akuten i Gävle och Helena Björkman tycker att det går åt rätt håll.

– Det finns många bra aktiviteter och åtgärder på gång. Det gäller att vi håller i det och fortsätter att ta ett stort gemensamt ansvar för det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista